Årets upplaga av Bjäre härads hembygdsförenings årsbok Bjärebygden – Människor, minnen och historia har nu kommit ut. Det är den 71:a årgången som föreningen ger ut denna boken. Förra årets upplaga av boken sålde snabbt slut så i år har de beställt fler från början.

– I år beställde vi 1000 stycken exemplar direkt så de inte ska ta slut, säger Ingrid Thuresson som är ordförande i föreningen.

På golvet i hembygdsgården står de nytryckta böckerna i flertalet lådor och det är med stolthet Ingrid öppnar en låda och betraktar årets bok samtidigt som den speciella doften av nytryckt bok sprider sig.
– Det är en klenod kan man nog säga, konstaterar Ingrid.

På de runt 160 sidorna finns information om hembygdsföreningen och 23 intressanta artiklar med blandade ämnen men med Bjäre som gemensam nämnare. Att fylla boken med intressant läsning är inte ett problem.
– Det finns skribenter på väntelista, många vill bidraga med texter och allt får inte plats, förklarar Ingrid.

Bjäre härads hembygdsförening gav ut sin första årsbok 1931. Därefter år 1935 och 1948. Sedan 1953 har föreningen årligen givit ut en bok med artiklar skrivna av personer med rötter på eller stark anknytning till Bjäre.
– Boken Bjärebygden är en kulturgärning och bär på ett kulturarv. Nästan alla berättelser och levnadsminnen som publicerats i boken hade inte givits ut på annat sätt. Eller hade aldrig annars blivit skrivna, säger Ingrid.

Förra året sålde boken slut fort och föreningen gjorde ett extra tryck av boken. I år tryckte de därför 200 exemplar fler än de brukar.
– Efter att ha läst de senaste årens böcker så kan jag säga att det är väldigt bra artiklar, detta år också. Det är alltid spännande när boken kommer ut, det är många som längtar efter den och hör av sig till oss och frågar när den kommer. Och nu är den här, säger Ingrid.


Hans Lanner och Ingrid Thuresson är stolta över detta årets Bjärebygden – Människor, minnen och historia.

Boken finns att köpa på Bokhandeln i Båstad och på Akademibokhandeln i Ängelholm. Den finns även på ICA Arons i Hjärnarp, på turistbyrån i Torekov och det finns blädderexemplar på turistbyrån i Båstad men där hänvisas köp till bokhandeln.
– Man kan också höra av sig direkt till oss och köpa den. Den 6 december säljer vi boken i hembygdsgården då man även kan njuta lite glögg och kaffe. Vi hoppas vi kan vara utomhus och håller avstånd. Vi har även en del exemplar från tidigare år som finns att köpa, förklarar Hans Lanner.
– Vi kommer inte ha något vanligt adventskaffe i år på grund av restriktionerna, säger Ingrid.

Coronatider var inget hinder för att komma ut med årets upplaga.
– Vissa undrade om vi kunde få till en bok nu i coronatider men det är ju fler än någonsin som har mycket tid över till att skriva så det har inte varit några problem. Nu kan de som är isolerade skaffa en bra bok, säger Ingrid.

En som skrivit i boken i 25 år är Bertil Wulff.
– Jag har ju mina rötter på Bjärehalvön och tycker det är roligt att gräva i Bjäres historia. För mig har släktforskning och lokal forskning gått hand i hand då jag har mina släktingar här. Då blir det naturligt att jag delar med mig av kunskapen och detta är ett utmärk forum att göra det. Det är en förmån att få bidra till boken, säger Bertil.


Bertil Wulff (till vänster) har skrivit i boken i 25 år och har alla 71 utgåvor hemma.

I denna bok har Bertil skrivit om möllan i Torekov.
– Den fanns från sent 1600-tal till 1891 då den brann ner. Den kvarnens historia har jag berättat om i denna bok, förklarar Bertil.

I årets bok finns många guldkorn, här är några av dem:
•  Gunder Jönsson skriver om Tillie Anderson från Grevie, Sveriges första kvinnliga stjärncyklist, bortglömd av en hel idrottsvärld.
•  Anki Nordin skriver om den dokumentation av gamla textilskatter som hon och Kristina Johansson gör i Förslöv. Kvinnorna i Förslöv har en lång tradition av att skapa vackra hemvävda textilier, bland annat opphämtatäcken, och har varit kända för sin handarbetarkonst.
•  Majlis Stensman skriver om konstnärsparet Ulla och Gustav Kraitz och deras dröm om konsthallen Ravinen som blir verklighet efter 30 år.
•  Karl-Erik Ragnarsson skriver om hur ladusvalan, kornknarren och andra fågelarter som har tagit skada i takt med att jordbruket har rationaliserats.
•  Maria Mattus skriver om Robert Bruces världsomseglingar på Tropic, som senare mötte ett tragiskt öde när det stolta skeppet sänktes utanför Irlands kust.
•  Bertil Wulff berättar om Torekovs väderkvarn som brann ner till grunden 1891. Förutom att kvarnen hade tjänat byborna i nära 200 år hade den med sitt läge uppe vid kyrkbacken varit ett utmärkt land- och sjömärke.
•  John Henrysson skriver om hus, människor och minnen i kvarteren Måsen och Hamnen i Torekov.
•  Bertil Gunnarsson och Bengt Bengtsson skriver om några av de människor som emigrerade till USA. Några kom tillbaka, andra gjorde det inte.
•  Gert-Håkan Eriksson om Lejontrappan – början på en epok i Båstad.

Boken finns ute i handeln nu och kostar 250 kronor för ickemedlemmar och 200 kronor för medlemmar.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON