Åtta kommuner är nominerade till priset Årets nyföretagarkommun 2020. Förutom titeln tävlar de om 100 000 kronor, pengar som ska användas till att inspirera, lyfta och stärka lokala entreprenörer.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Fler välmående bolag är viktigare än någonsin eftersom det ger både ökade skatteintäkter och ett mindre sårbart näringsliv. Att skapa ett klimat som stärker lokala företag och inspirerar fler att starta eget borde därför stå högt upp på kommunernas agenda, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs som tillsammans med NyföretagarCentrum ligger bakom priset.

De åtta kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2019 till och med 30 juni 2020 och kategoriseras enligt SKL:s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.
– Många nya företag i en kommun är ett kvitto på arbetet med att få fler människor att förverkliga sina idéer och drömmar har fallit väl ut. Med det här priset vill vi lyfta kommuner som är framgångsrika inom nyföretagande och få fler att följa efter, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum, som hjälper företagare med vägledning i drygt 200 svenska kommuner.

Att Båstad är en av de nominerade kommunerna tycker Karin Bengtsson är ett fint kvitto.
– Vi är stolta och glada över nomineringen. Bjärehalvön har en fin tradition av företagande och entreprenörskap och vi jobbar ganska hårt för att den ska fortleva. Företagssafari, Entreprenörsskolor, Ung Drive, UF, uppmuntrande priser och företagslots är några exempel. Härligt att det ger resultat och att det uppmärksammas, säger hon.

Antal nya företag per 1000 invånare i Båstads kommun ligger på 16,2 vilket är femte högsta i landet.
– På Bjäre finns en väl etablerad företagsanda och dessutom en väldigt schysst attityd företagare emellan. Den visar sig på flera sätt. Man inspirerar varandra, man hjälper varandra och man gör gärna affärer med varandra. Det innebär att det finns många fina förebilder vilket jag tror har stor betydelse för nyföretagande, berättar Karin.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.
Priset delas ut för sextonde året i rad, på Sveriges största mässa för nya företagare, Eget företag, den 8-9 december.

TEXT & BILD: PETER JAKOBSSON