För att få en tennisturnering att fungera krävs mycket folk som utför sina funktioner på och runt spelet på banorna när tennisproffsen kämpar för att vinna de åtråvärda titlarna. Från Båstad Tennissällskap finns tennisspelande ungdomar som tar tillfället i akt att få komma nära stjärnornas spelande.

För de tennisspelande ungdomarna i Båstad är det många som försöker komma med som bollkallar under turneringarna som spelas i sommar. Det är inte bara Swedish Open som spelas utan även Båstad Challenger och i höstas fick Båstad även vara värd för Davis Cup. Till alla dessa turneringar behövs ett stort antal bollkallar som verkar utan att märkas på banorna för att spelet ska flyta på. Bollar ska hämtas från planen och spelarna ska vid varje tillfälle kunna vinka till sig en boll från en bollkalle. På varje match är det sex bollkallar som samspelt ska vara på alerten vid varje tillfälle.

Charlie Zetterberg ska fylla elva år och har spelat tennis i Båstad TS sedan femårsåldern. Nu är det är andra året som Charlie är med som bollkalle på Båstad Challenge. Han har även varit bollkalle på Davis Cup-matcherna som spelats i Båstad.
– Det är kul att vara med och se när proffsen spelar och man får många nya kompisar i de andra bollkallarna som man är med, berättar Charlie när vi träffar honom strax innan han ska på ett nytt pass under Challengern.


Att vara bollkalle kräver noggranhet och samspelet mellan bollkallarna måste fungera problemfritt.

Innan touren har Charlie gått utbildningar som de ger till alla som ska vara med som bollkallar. Det är ett samspel mellan bollkallarna som måste fungera klanderfritt och att rulla bollar mellan sig kan tänkas enkelt men det får inte gå fel. Varje kalle ska ha rätt antal bollar hela tiden, vara med i spelet och se vad som behövs göras.
– Det svåraste är att hålla fokus hela tiden, man kan inte stå och titta på annat utan man måste hålla koll hela tiden. Första gångerna var det lite svårt men nu har jag vant mig, säger Charlie.


Charlie Zetterberg gjorde en klanderfri insats under Challengern.

Charlie har gått från att spela lite grann till att nu älska tennis och vill spela hela tiden. Han vill gärna leva med tennis under hela dagarna vilket går bra under turneringsveckorna i Båstad. Siktet är inställt på att själv vara en spelare på Centercourten om tio år.

Under Båstad Challenger var William Ljungström från Båstad TS ansvarig för bollkallarna tillsammans med Joel Hellmersson från Helsingborg. William är nitton år och en aktiv tennisspelare som till hösten ska på tenniscollege i USA. Han har själv varit bollkalle på Swedish Open under fem år år.
– Den stora utmaningen med att leda hela teamet med bollkallar är att det kan bli många matcher samtidigt. I början av Challengertouren var det upp till sexton matcher på en dag och då går det åt 40 bollkallar som ska organiseras och sköta sina uppgifter, berättar William som fick beröm för årets insats med organisationen av bollkallarna.

Som tennisspelare vet William hur förenande det är att vara med under turneringarna och träffa andra tennisintresserade ungdomar.
– Bollkallarna tycker det är jättekul att vara med och många av dem stannar kvar längre på dagarna än de behöver för att kunna rycka in om det skulle behövas eller bara vara med i gemenskapen. Det tuffaste är att organisera det hela och att lägga schemat inför varje dag så alla får vara med ungefär lika mycket och ingen blir bortglömd, säger William som vet av erfarenhet hur det känns att vara en bollkalle i teamet.

Bollkallarna ska hålla fokus i alla väder och ständigt vara beredda på att rycka ut för att hämta en förlorad boll på planen vilket kan vara en tuff uppgift.
– En gång när jag skulle stanna så gled fötterna undan och jag trillade på rumpan, alla trillar någon gång, berättar Charlie som gjorde en klanderfri insats under Challengern.

För att bli bollkalle under Swedish Open krävs det att bli utvald i de uttagningarna som sker bara dagarna innan turneringen startar. Runt 200 ungdomar kämpade om de 60 platserna och det är folk från hela Sverige som är med och söker. Charlie sökte för första gången och blev tyvärr inte uttagen men det blev Vilma Arvidsson som är en annan tennisspelande ungdom i Båstad.


Vilma Arvidsson är bollkalle under Swedish Open för andra gången.

Vilma fyller tolv i september och har spelat tennis i Båstad TS i sju år. Tidigare har Vilma varit bollkalle på både Challengertouren och Davis Cup-matcher i Båstad. Nu är det andra året hon är bollkalle under Swedish Open.
– Det roligaste är att man träffar många nya kompisar och vissa som man inte sett sedan förra året. Sen är det kul att se spelet på nära håll. Det svåraste är att hålla koll på när bollbyten ska ske vid sidbyten. Domaren säger till om vi missar men vi vill gärna göra rätt själva, berättar Vilma som har Johanna Larsson och Serena Williams som favoritspelare.

Rollerna som bollkallarna har under matcherna har olika uppgifter.
– Jag tycker det är roligast att vara vid nätet för då har man mest kontroll, avslutar Vilma som har långa dagar som bollkalle inbokat i sitt schema.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson