Bevattningsförbud. Igen. Det fina grundvattnet på Bjärehalvön är en dyrbar bristvara, och nu vill vi ha hjälp från er läsare att ta fram de bästa spartipsen!

– Det är likadant varje sommar… Utbrister grannen irriterat. Och det är ju sant. Fördubblad befolkning, ett utpräglat odlingslandskap och snålt tilltagna grundvattennivåer är en usel förening.

Men är det inte så att det är vattenverken som är underdimensionerade, att det egentligen finns vatten? Vi låter frågan gå till Anna Troedsson, kommunikatör på NSVA, vatten- och avloppsverksamheten för nordvästra Skåne.
– Ofta är det så. Men när det gäller Båstad kommun är det en kombination av dålig kapacitet på vattenverken och låga grundvattennivåer. Det kom helt enkelt för lite nederbörd i vintras.

Även om det skulle regna rejält nu, så hjälper det inte. Så länge träd och annan växtlighet har gröna blad, suger de åt sig all nederbörd. För att grundvattnet ska fyllas på, krävs det vatten eller snö under de månader träden står kala.
– Men regn skulle ändå hjälpa, eftersom bevattningsbehovet minskar då, påpekar Anna Troedsson.

Hur länge bevattningsförbudet kommer att gälla är svårt att sia om. Risken finns att det blir kvar hela sommaren.

Om några år ska den del av Bjäre som ligger söder om Hallandsåsen få vatten från sjön Bolmen, något som tas emot med blandade känslor av befolkningen. Bolmenvattnet är inte lika gott som grundvattnet, och anses också mer sårbart för till exempel föroreningar.
– Södra Bjäre kommer att få ett nytt ledningssystem i samband med detta. Det gamla är slitet, och läckor förekommer.

På NSVA:s hemsida finns en hel del spartips. Men vi vill ha fler. Under fjolårets supertorra sommar satte jag en hink i diskhon. Samlade upp allt spillvatten som sedan kunde hällas ut i köksträdgård och rabatter. Det blev flera hinkar varje dag. Lite diskmedel (om det är miljövänligt) blir bara extra gödning. Nu är hinken på plats igen.

TEXT: ERICA ELMBERG
FOTO: NSVA