Det är första gången som många av eleverna står i skarpt läge. I växthuset väntar 70 hungriga pensionärer som ska äta Apelrydelevernas fisksoppa. Det är ett samarbete mellan Apelrydsskolan, Norrviken och SPF som ligger bakom dagens aktivitet.

– Alla är lite mer på tårna nu när det gäller på riktigt, säger Martin Rahmberg som är lärare på Apelrydsskolan.

På Mat och dryckesprogrammet på Apelrydsskolan utbildas framtida kockar. Att få vara och praktisera i nya köket vid nya växthuset på Norrviken är fortfarande nytt för gruppen.
– Vi har bara varit här i tre veckor. Annars så är vi köket på skolan. Här får vi tillgång till något som är mer på riktigt och det känner vi ju allihop, säger Martin.

Nu är de i köket på Norrviken tre gånger i veckan med olika klasser. Det var tal om ett nytt kök på skolan men då de haft samarbeten med Norrviken förr så föll det sig bra att detta kom till.

Det var SPF, som de haft lite kontakt med sedan innan, som kontaktade Apelrydsskolan för att se om det fanns något de kunde göra tillsammans. Det fanns det. Sopplunchen med underhållning blev fort fullbokad och en till är planerad i oktober.
– Det är väldigt kul att vi kan få göra detta tillsammans med pensionärerna. De är ju de som har tiden så här mitt på vardagar.

Det var runt 70 gäster som de 15 eleverna skulle både laga mat till och servera. Idag var det fisksoppa och bröd på menyn samt toscakaka och kaffe. Eleverna har alla både matlagning och servering på schemat och denna dagen var elever från andra och tredje årskursen uppdelade i två olika team.
– Det är väldigt nyttigt att få jobba på riktigt. Allt måste fungera och komma ut i tid, säger Martin.


Mira Fogelqvist Coquard serverar Claes Wastensson och de andra pensionärerna.

Att få laga mat på riktigt till hungriga gäster tyckte eleverna var kul.
– Jag jobbar ju på riktigt utanför skolan men det är kul att göra det i undervisningen. I början på utbildningen lagar vi bara till oss själva och under andra året lite mer till andra. Det blir lite mer press när det är många hungriga gäster som kommer bedöma ens mat, säger Mia Gunnarsson.

Det är ett skriande behov av kockar just nu. Att inte yrket lockar fler till utbildning förvånar lärare Martin Rahmberg.
– Kanske är branschen lite dålig på att ta hand om sin personal och sen är det slitsamt och mycket obekväma tider som inte riktigt visar sig i lönekuvertet jämfört med andra yrken. Många sliter och jobbar mer än de borde i branschen.


Joel Karlsson Bild bar ut många tallrikar under lunchen i växthuset.

I utbildningen ingår också att eleverna lär sig vilka rättigheter som gäller för personal så de inte utnyttjas.

En av de som fick smaka på elevernas fisk- och skaldjurssoppa var Lennart Olmarker som även var med och stod för musikunderhållningen då han spelade kontrabas tillsammans med bandet Jazz Conbrio.
– Maten var bra, kanske hade jag önskat lite mer fisk men det gör man ofta i den typen av mat. Men jag har inget att slå ner på. Maten var bra och eleverna gjorde hela serveringen och allt jättebra, säger Lennart.

Som musiker är det dock en utmaning att spela i växthuset.
– Akustiken är väldigt speciell. Vi som musiker hade svårt att höra varandra men det lät bättre för de som lyssnade, förklarar Lennart.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: PETER JAKOBSSON & GÖRAN BUHRE