BPs väljare trognare än det avspeglas?

1100

I början av juni roade jag mig med att jämföra statistik på antalet faktiska röster på partierna i Båstad vid ordinarie valet 2014 och omvalet 2015 där Bjärepartiet gjorde en kraftig ökning av makten. Utgångspunkten var att när det är så stor skillnad på valdeltagandet så kan man undra om Moderaternas tapp och BPs framgångar var representativa när vi senare i höst skulle ha val till kommunfullmäktige i samband med riksdagsval och troligen ett valdeltagande som då är markant större.

Att valdeltagande skulle komma upp i mer normala dryga 80 procent hade jag rätt i. Tittar vi nu på hur många personer som röstade på BP 2014, 2015 och nu 2018 så ser man att det är väldigt liten variation. BP tappade nu cirka 8 procent av sina väljare eller drygt 200 personer. Vad gäller maktfördelningen så gick de från 33,1 procent till 22,5 vilket är ett tapp på nästan 32 procent. Ha nu koll på skillnaden av procent och procentenheter så ni hänger med i jämförelsen.

Tanken jag hade i juni var att de som är Bjärepartister är till större del intresserad av den lokala politiken då de väljer ett lokalt parti som inte finns på riksplanet. Att det skulle vara de som till större del utgjorde de röstande vid omvalet medan de andra skulle komma tillbaka och rösta när valen var samtidigt. Det visar sig kanske vara en helt rätt iakttagelse. Valresultatet 2018 är mycket mer likt resultatet från 2014 än skrällarna som blev vid omvalet.

Ser man Båstadpartiernas utveckling sedan Båstad kommun bildades 1970 så var Centerpartiet enskilt största parti fram till valet 1982 då Moderaterna tog den rollen och behöll den fram till omvalet 2015. Nu är Moderaterna åter största parti och det ska bli spännande att följa den framtida politiska utvecklingen i kommunen. Det hade det ju varit oavsett vilka som blev störst.

Valet är som sagt över och vissa kanske är lite valbakis. Efter valet har de lokalpolitiska diskussionerna på sociala medier nästan helt avstannat. Men det kommer nog igång snart igen.


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU