Med branden och det som hände för drygt tre år sedan i backspegeln kan Stefan Johansson-Rehn konstatera att det mesta faktiskt löste sig. Idag har företaget, som hunnit bli ett bolag till, nya fräscha lokaler i Östra Karup och affärerna rullar på väldigt bra.

Det har hunnit gå drygt tre år sedan Bjäre NU senast skrev om Finsbo Entreprenad och Stefan Johansson-Rehn. Då, i september 2017, hade några månader hunnit passera sedan den där soliga julikvällen då stora delar av företaget bokstavligen gick upp i rök i en explosionsartad brand i de dåvarande lokalerna på Stenbrottsvägen.

När vi nu ses igen är det i de nya lokalerna på Tomtaholmsvägen i Östra Karup och det märks att Stefan är både nöjd och stolt över den nya fastigheten som byggts tillsammans med brodern Lennart och hans företag.
– Efter branden satte vi upp tillfälliga baracker här utanför och under resans gång började vi fundera på om vi kanske skulle hitta ett mer långtgående samarbete mellan våra företag och det ledde till att vi idag driver dels våra egna företag precis som tidigare men även det gemensamma MF Entreprenad AB som också äger de nya lokalerna, inleder Stefan.

Efter att ha arbetat i samma bransch i många år, Stefan med Finsbo Entreprenad som en gång startades av brödernas far och Lennart med Maskintjänst, kom branden med andra ord att föra dem tillsammans vilket Stefan själv lyfter som en av de positiva saker som branden faktiskt förde med sig.
– Branden i sig var såklart i sig inte bra för företaget. Den kom att kosta oss väldigt mycket pengar och även om man tror sig ha de allra bästa försäkringarna så skrivs allt ner så mycket att det likväl kostar stora summor att återgå till som det var innan, menar han. Men när vi sitter här idag, med nytt kontor och det nya bolaget är det bara att inse att händelsen även fört med sig positiva aspekter.


Finsbo Entreprenads lokaler totalförstördes i en stor brand för lite mer än tre år sedan.

Med det nya bolaget kan bröderna ta sig an större projekt, den gemensamma maskinparken och personalstyrkan är i princip den dubbla mot när de körde var för sig. Ett exempel på ett större projekt ser vi utanför fönstret där Willab Garden just nu bygger sina nya lokaler.
– Det är ett stort projekt där vi gjort alla markarbeten och det är såklart lite extra roligt eftersom det är rakt över gatan, skrattar han. Gubbarna behöver i alla fall inga baracker för fikarasterna.

Ingen som passerat utanför kan ha missat om- och tillbyggnaden som bröderna gjort. Med de stora fönsterpartierna och den tydliga estetiken sticker byggnaden ut och den väl tilltänkta designen går igen även inne omklädningsrum, fikarum och kontorsrum. Utrangerade larvband har blivit inredningsdetaljer och allt andas nästan mer arkitektkontor än entreprenadfirma.
– När vi fick möjlighet att bygga från grunden ville vi göra det på ett sätt som vi själva kände passade oss och företaget. Vi har byggt mycket själva från grunden och använt lite oväntade material som tänder från grävmaskinsskopor som fötter till borden och äldre träbjälkar som inslag i väggarna.

En av de saker som Stefan berättar att han tar med sig från branden och tiden därefter är hur alla som blivit berörda av det som hände slutit upp bakom företaget. Tur i oturen var att i princip alla maskiner var ute på uppdrag den där kvällen så de klarade sig men allt det som rör administration, papper, datorer och så vidare försvann i lågorna.
– Annika som håller i kontoret gjorde ett otroligt jobb med att få ordning på allt samtidigt som kunder och samarbetspartners verkligen ställde upp på alla tänkbara sätt för att få allt att fungera. Faktum är att vi rent arbetsmässigt inte tappade något på det som hände utan alla projekt kunde fullföljas.

När Bjäre Nu senast skrev om branden var det fortfarande en del oklarheter kvar kring försäkringsfrågan. Bland annat gällde den en maskin som levererats till företaget strax innan branden men som inte hunnit betalas, dessa saker löstes på resans gång men Stefan gör ingen hemlighet av att han önskat att det kunnat lösas enklare.
– Det är väl en av de saker jag tar med mig från det som hände, det spelar ingen roll hur bra försäkringar du har. När det väl händer något måste du vara beredd att argumentera för varje sak och varje detalj för att i möjligaste mån få ut det värde som du faktiskt har försäkrat, avslutar Stefan.

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK