Jonas Högström har i över 40 år skapat bronsskulpturer med titlar som ger en känsla och berättelse. De fullskaliga skulpturerna finns i parker och på torg. Miniatyrer av dessa och även mindre unika skulpturer visas nu i galleriet på Biblioteket i Båstad.

Jonas är född i Höganäs, uppväxt i Lerberget. Har utbildat sig konstfack skulpturavdelningen i Stockholm. Han arbetar i lera och gjuter sedan skulpturer i brons. Nu håller han till i Utvälinge och har ett eget bronsgjuteri, och gör hela processen själv; modellering, formtagning, (gips, gelatin, silicon, glasfiber) vaxmodeller, bronsgjutning, siscelering, svetsning och patinering.

Nu har Båstad Bjäre Konstförening bjudit in Jonas för att visa upp sina skulpturer på Galleriet i Båstad Bibliotek.
– Jag visar lite från hela mitt livs produktion, vissa skulpturer är gamla och vissa nyare. Det är pyttesmå, mellanstora och någon större. Det riktigt stora skulpturerna står ute och sitter fast, berättar Jonas.

Jonas började med lerskulpturer och har sedan 1980-talet gjort bronsskulpturer.
– Jag tycker om att avbilda människor så naturliga som möjligt och i vardagssituationer. Avspända, vardagliga och nutida. Kan vara vardagssysslor som att diska, klippa gräsmattan, dammsuga, sova eller något sånt.

Jonas döper sina skulpturer efter sammanhanget och vissa har långa namn. En skulptur avbildar en man som sitter och surar, den heter ”Solen skiner, fåglarna kvittrar och bilen går bra men vad bryr jag mig om det när inte du är med”.


Miniatyr av skulpturen ”Var är du?” som står i Ängelholm.

En annan skulptur som Jonas gjort är flickan med mobilen som finns i Ängelholm. Den heter ”Var är du” och är en avbildning av Jonas dotter.
– De flesta av mina skulpturer finns på Kullahalvön men de finns även i några andra städer.


”Helgpappan”

En uppmärksammad skulptur heter ”Helgpappan” och visar en man som kramar om sitt barn.
– Den finns på ett torg i Upplands Väsby. Många unga män har berömt mig för den. En frågade om han fick tatuera in den på sin arm. Jag svarade Ja.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON