Magnus Arvidsson är fortfarande FC Hansa Rostocks främste målskytt i 1. Bundesliga genom tiderna. 27 mål gjorde han för östersjölaget i den högsta serien under proffssejouren i en av Europas bästa ligor i början på 2000-talet. Kontrasten mot den nuvarande tränarsysslan i Vejby IF i division 4 är ju därför högst påtaglig, men absolut inget problem för Arvidsson.
– Just nu passar detta fotbollslivet alldeles perfekt för mig, jag kunde inte ha det bättre, menar Magnus Arvidsson.

Hög musik som vissa skulle beskriva som ljudet från en bandsåg med trasiga lager, väller ut ur ett av omklädningsrummen på Vejby idrottsplats. I skrymslet utanför, mellan en sliten kaffebryggare och platslådor med fotbollsutrustning, sitter Magnus Arvidsson tillsammans med sin tränarstab och filar på den kommande helgens laguppställning. De inblandade tycks rörande överens om vilka som ska starta nästa match och varför. Stämningen bland spelare och ledare är påtagligt harmonisk, kanske inte så märkligt eftersom Vejbys herrlag fått en riktigt bra start på årets division 4-spel.

Om fotbollens själ är gemenskap, gräsdoft och hårt målmedvetet arbete utanför strålkastarljuset är skrymslet på Vejby IP synnerligen själfullt. Och mitt i det andliga sitter förslövaren Magnus Arvidsson och verkar trivas. Det märks att spelare och övriga i klubben lyssnar på honom.
– Efter åren som assisterande i Ängelholms FF kändes det helt rätt när Vejby IF hörde av sig förra året, berättar Magnus. Jag var rätt så trött på alla mil i buss härs och tvärs över Sverige, att vara hemifrån långa stunder och komma hem på hopplösa tider. Det kändes mindre och mindre värt uppoffringen, förklarar han.
– Samtidigt vill jag verkligen inte ha åren som tränare i Superettan och ÄFF ogjorda, jag lärde mig massor och fick mängder av erfarenheter. Magnus Arvidsson fotbollsfostrades i Förslövs IF, fick ögonen på sig av HIF, men fick sitt definitiva genombrott i IFK Hässleholm. Han värvades av Trelleborgs FF och tog sen färjan till Rostock som 26-åring där ett proffskontrakt med bundesligaklubben HC Hansa skrevs under. Det blev sju säsonger i klubben som spelade i en av de största ligorna och mängder av matcher, mål och erfarenheter. Arvidsson tas alltjämt emot som en furste de gånger han besöker Rostock och Ostseestadion.
– Det är klart att jag kan sakna vissa delar av den tiden. Inte minst hemmamatcherna eller tillfällena då man spelade på nån större arena inför 50-60 000 åskådare, berättar Magnus. Publiken, stämningen, adrenalinet, spelet. Inget slår det egentligen. Men jag saknar absolut inte allt arbete och all tid som gick åt för att nå de där stunderna. Alla smärtor i kroppen, alla träningspass, alla resor och all tid hemifrån, det saknar jag inte en sekund, konstaterar Magnus Arvidsson.
– Visst är det en stor konstrast mot mitt nuvarande fotbollsliv här i Vejby, men just nu passar detta mig perfekt. Jag får jobba i en förening med ambitioner och bra organisation och som ligger nära hemmet. Vi har som mest en timme till bortamatcherna och spelarna i klubben är fullt införstådda med vad som krävs för att vi ska ta oss uppåt i seriesystemet. Jag kunde inte ha ett bättre fotbollsliv än detta just nu, resonerar Arvidsson. Vejby IF trillade ur trean i höstas. Klubben ska tillbaka, det råder liksom ingen tvekan kring den målsättningen ute på pärestyckena vid kommungränsen mellan Båstad och Ängelholm.
– Ah, jag känner ingen press, säger Arvidsson. Det är klart att vi vill vara med och slåss om en tätplats i årets tabell, men vårt avancemang får ta den tid det tar. När vi går upp ska laget och klubben vara redo för att ta det steget, det är det absolut viktigaste, förklarar Magnus.

Han är onekligen på rätt väg med sitt orangea lag. Toppositionen i fyran har kommit genom ett spel som bär Arvidssons prägel. Ett följsamt bollinnehav kombinerat med inslag av den mer raka tyskinspirerade fotbollen. Att Magnus gillar hur Borussia Dortmund och Liverpool spelar kommer inte som någon överraskning.

Inne i omklädningsrummet stänger någon av bandsågen, idrottsplatsen i Vejby börjar bli folktom. Magnus Arvidsson konstaterar att det blev en sen fotbollskväll. Igen. I morgon är han tillbaka på samma plats i fotbollens tjänst. Igen.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson