Dags för hemester, svemester eller varför inte stay-cation?

573

Den nya trenden med att semestra hemma eller i sitt närområde har skapat flera nya ord och begrepp. Redan 2018 rapporterade Svenska Turistföreningen (STF) om den nya trenden de såg breda ut sig efter deras undersökningar. De konstaterade att: ”Undersökningen visade att varannan av våra medlemmar har förändrat sitt sätt att resa de senaste fem åren för att minska miljöpåverkan, det är ju helt fantastiskt. Framförallt tänker våra medlemmar på hur de reser till sin destination när de tänker på hållbart resande.”

Kajsa Beausang som är chefredaktör för tidningen RES kommenterade förra året hur hon såg på trenderna. Hon menar att rekordsommaren 2018 har påverkat hur man tänker.
”Många fick nog en känsla av att den sol och värme de annars letat upp vid Medelhavet nu går att få hemma, säger hon. Även om det inte finns några sådana garantier för denna sommar så är det nog många som hoppas på det. Debatten kring klimatet och flygets roll i utvecklingen har säkerligen också påverkat. Den har öppnat ögonen på många och jag tror att det känns ganska bra inombords att välja bort att flyga, när det går att semestra närmare hemmet.”

Nu ser det ut som det blir en sommar där vi inte behöver välja mellan utlandssemester och hemester eller svemester. Corona har förlamat resandet med inställda flyg och stängda gränser, det är bara att konstatera. Då har vi på Bjäre den stora fördelen med att ha så mycket runt knuten. Vandringsleder, cykelslingor, vacker natur och diverse aktiviteter som erbjuds. Kolla in turistbyråns webb bastad.com eller gör ett besök hos dem. Där finns mycket information om saker att göra i vårt närområde.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU