I förra numret av Bjäre NU träffade vi Hanna Bohlin, delägare i Bohlin Mark och Bygg. Hon valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Daniel Telleborn, livsstilsinspiratör, tillsammans med frågan: ”Vad anser du vara den största anledningen till att man ska träna regelbundet?”

– Det finns många fördelar med att träna regelbundet men det är just regelbundenheten som krävs för att träningen ska ge resultat. Ett par gånger i veckan behöver du för att kroppen ska fungera optimalt. Jag tycker inte det viktigaste är vilken form av träning man gör, utan bara att man ser till att få upp pulsen så man i alla fall får styrketränat kroppens viktigaste muskel – hjärtat! Det räcker inte med en promenad hela tiden alltså.

Daniel har alltid hållit på med idrott. Han flyttade till Bjäre redan som femåring och började tidigt med fotboll och framförallt tennis. När han skadade ryggen vid fjorton års ålder fick han lägga sin egen idrottssatsning på hyllan och valde att fokusera på att coacha andra. Han blev också på detta vis lite tvingad att titta utanför sin träningsbubbla, och säger själv att han fick ett ännu mer socialt liv utanför elit- ungdomssatsningen.
– Inte långt efter jag tog studenten började jag jobba som säljare, det här med att tala funkar bra för mig. Jag jobbade som bartender i jättemånga år och jag gillar det sociala som jag fick då, från att egentligen på tennisplanen varit ganska ensam.

Skadan i ryggen skapade även mycket tankar hos Daniel, som alltid haft ett intresse av friskvård.
– Sen jag var liten har jag haft ett intresse av läkare och jag ville bli ambulansförare under många år, men jag föll ifrån själva sjukdomsdelen.

Men frågor kring varför han skadade sig och hur kroppen fungerar fångade honom. Så när han några år senare började träna på gym läste han mycket om träning för att förstå mer av dess påverkan, och många började komma till honom och be om tips.
– Detta var så långt tillbaka som när vi hade Friskis på Drivan, och jag fick snart frågan om jag var intresserad av att jobba på Hälsostudion där jag började min resa.

Samtidigt som Daniel fastnade för att hjälpa människor med träning så fortsatte han även sin bana inom restaurangranchen. Till slut befann han sig vid ett vägskäl där han kände att han behövde bestämma sig för att gå all-in på något av det.
– När jag var ung och började inom restaurangvärlden så bestämde jag mig för att om jag går över 30, då är det för alltid, säger Daniel.

Men några år innan det där strecket så kände han att det räckte. Istället valde han att utbilda sig mer inom träning och hälsa, bli tränare på heltid och startade det företag som han bedriver idag.

Lokalen i Torekov har han hållit till i under ett och ett halvt år, och han har mycket sina klienter att tacka för den. Efter att ha lett gruppträning på Torekovs Hotell så blev han lockad att skaffa sig ett eget tak över huvudet av de som brukade komma på hans pass.
– De började söka sig vidare och skapade en förening, och frågade mig om jag ville träna dem. Jag hade redan ett flertal PT-klieter i Torekov och de kom över lokalen och redan första dagen hade jag ju 50 medlemmar!

Det som Daniel brinner mest för är att inspirera människor till en hållbar livsstil där träning, kost och återhämtning är i balans. En holistisk inspiration, som han själv kallar det.
– Holistiskt menar att det är ”det hela”. Allting. Det är inte bara muskler utan det är tänket av hela kroppen som ett. Det krävs att du vilar lika mycket som du tränar. Det krävs att du äter för att få träna. Det är den bilden det är.

Han skulle inte kalla sig för arbetsnarkoman, även om han verkligen tycker om att jobba och har gärna flera projekt igång. Men för att hitta balansen i sin egen livsstil har han nyligen tagit sig an en ny hobby. Golf.
– Jag behövde något där jag bara kunde vara, då har golfen blivit det. Det har blivit mitt smultronställe, på golfbanan mår jag väldigt bra!

Fyraåriga sonen Benjamin är också sugen på att börja då golf, men än så länge är det ett intresse som Daniel håller för sig själv. Annars är hans två barn vana vid att dras med i sin pappas aktiva livsstil.
– De är två och fyra, intensiva åldrar, men de är lika intensiva som mig och min fru, så det passar oss och vi vill ha det livet. Nu försöker vi introducera ALLT för dem! Vi cyklar tidigt, och vi spelar både fotboll, innebandy och tennis!

OM Daniel Telleborn

Namn: Daniel Telleborn
Ålder: 35 år
Bostadsort: Grevie
Yrke: Livsstilsinspiratör
Mitt smultronställe på Bjäre: Åkargårdens golfbanor

Daniel skickar vidare Röda Tråden till Jimi Bergh, på Markiscentrum, med frågan: ”Hur fungerar det i ditt yrke med i din höjdrädsla?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS