Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2019-02-22 KL. 11:38

David Auraldsson laddar inför Vasaloppet

David Auraldsson laddar inför Vasaloppet

I förra numret av Bjäre NU träffade vi Sven Thomsson, fysioterapeut. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till David Auraldsson, trädgårdsmästare och Vasaloppsdeltagare, tillsammans med frågan: ”Hur många lopp har du som mål att göra?”

– Jag har bara åkt tre gånger, så det blir fjärde gången nu. Jag håller på så länge det är roligt, men har inget mål att köra tio gånger, bli veteran eller liknande.

En fyrtioårskris, enligt David själv, var det som gjorde att han ställde upp vid startlinjen på Vasaloppet det där första året. Men det är med glimten i ögat han säger det. Egentligen var det en nyfikenhet på vad den egna kroppen faktiskt klarar av som drev honom.
– Jag har alltid hållit på med idrott, framförallt fotboll. Jag har åkt utför sen jag var liten, men längdåkning var inte lika fräckt. Nu ville jag testa vad kroppen håller för, klarar den ett Vasalopp? Sedan blev det ett till, och ett till.

Men det höll på att bara bli en gång och aldrig mer. Flera gånger under loppet tänkte David att det var det dummaste han någonsin gjort. Men tävlingsmänniskan i honom tog över.
– Jag tävlar bara mot mig själv, först och främst att klara alla repen de drar, berättar han, men eftersom han klarade det med råge redan första året, har målet därefter varit att komma upp i startleden.
Första loppet tog sig David runt på strax över tio timmar, medan han ifjol stakade sig i mål på strax under 9.
– Frågan är hur mycket mer man kan kapa tiden som skåning, säger David och skrattar.

Han berättar om ett samtal i toakön ett år, där en norrlänning och en från mellersta Sverige diskuterade hur många mil skidåkning de hade i kroppen inför loppet. Den sistnämnde hade ”bara” 70 mil, medan norrlänningen hade drygt 100.
– Jag tänkte ”fråga inte mig vad jag har!”, jag hade inte ens ett Vasalopp sammanhängande!

Bristen på snö i längdskidspåren gör såklart uppladdningen svårare, och David har ett par rullskidor att varva med när marken ligger torr.
– Men det går inte att åka det heller när det ligger för mycket grus efter sandning på vägarna, Så det blir mest löpning. Nu har jag lärt mig vilka muskelgrupper det gör ont i, och kan även styrketräna.

Just träningen inför, är en stor anledning till att David fortsätter satsa på loppet.
– Vasaloppet är en upplevelse, men att behöva träna innan är det som håller igång mig. I min bransch gäller det att kroppen håller.

Sedan två år tillbaka jobbar David som trädgårdsmästare och anläggare. Ett fysiskt jobb, inte minst nu på vinterhalvåret då häckklippning och plantering pausas och ger tid till större markarbeten. När vi möts står han i mitt i den frysta lervälling som ska komma att bli Kranpunktens nya, utbyggda, anläggning på industriområdet i Förslöv.
– Lisette, min fru, har helt klart de grönaste fingrarna i företaget, men jag kompletterar henne med anläggningsbiten.

Från början hade David egentligen tänkt att bli polis, men istället slank han ner i sin pappas fyrtioåriga fotspår på Peab.
– Man kan säga att jag är lite född in i Peab. Trots att jag inte hade de rätta skolorna fick jag en provanställning och sedan utbildade Peab mig. Jag fick läsa i Malmö och bli platschef. Det är rätt så fantastiskt, att de gjorde det.




16 år blev det inom företaget, innan David kände att det var läge att testa något nytt. Fruns trädgårdsfirma hade en stadig ökning i efterfrågan och hade fått säga nej till jobb allt oftare.
– Antingen fick Lisette anställa någon, eller fick jag gå in i firman, berättar David.

Många varnade honom för att arbeta tillsammans med sin fru, men David ser bara fördelar.
– Man får tänka att jobbet är då och hemma är då. Vi tänker rätt lika så det är absolut inte ett problem.

I mars drar den ordinarie trädgårdssäsongen igång igen, och då är det framförallt skötsel som är den huvudsakliga sysslan. Säsongen som var tog hårt på dem, då de fick jobba extra hårt med att hålla kundernas växter vid liv trots torkan.
– Vi är lite som bönderna, vi vill ha regn lite oftare och mellandagsväder. Det är det absolut bästa för oss, då hade vi hunnit med att vara lite lediga också, säger David, som fick totalt två semesterdagar under förra sommaren.

Några tips från coachen är svåra att få, då David inte vill vara den som tillrättavisar, men en gyllene regel vid trädgårdsskötsel verkar vara att ta sig tid till att läsa på om de växter man köper. Så att de står i rätt väderstreck och får den mängd vatten de önskar, varken mer eller mindre. Och att inte glömma bort jordförbättring.
– Man behöver luckra upp jorden, och inte minst ha rätt sorts jord. Det är inte bara att gräva ett hål som är lika stort som krukan.

OM DAVID AURALDSSON



Namn: David Auraldsson
Ålder: 43 år
Bostadsort: Krogstorp
Yrke: Trädgårdsmästare/anläggare
Mitt smultronställe på Bjäre: Kusten mellan Lervik och Öllöv

David skickar vidare Röda Tråden till Magnus Arvidsson, leveransplanerare på Bjäre Kraft och före detta fotbollsproffs, med frågan: ”Berätta något av dina bästa fotbollsminnen?”

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS