I Förslövs sydvästra utkant hade Linda och Pär en rejäl gräsmatta invid sitt idylliska torp. För fyra år sedan började idéer för gräsytans framtid ta form. På något vis hjälpte universum till och såg till att intresserade krafter för odling och självhushållning fann varandra. Idag odlas en mängd olika ätbara grödor och ytan har förvandlats till en prunkande grön oas.

Minst en gång i veckan träffas Christel Khan, Torbjörn Lundaahl och Birgitta Frick hemma hos Linda Ahlquist och Pär Luttropp där de nu gemensamhetsodlar aktivt för bättre mat på tallriken.
– Vi vill gärna vara inspiratörer för andra, att visa att det går att odla sin egen mat med enkla medel, och allt bygger på ett samarbete oss emellan, förklarar Christel.

Med olika infallsvinklar och tidigare kunskap i hur man odlar har de funnit ett sätt att odla så det finns något att skörda året om.
– Några av våra förebilder är bland andra den engelska biodynamiska odlaren Charles Dauding eller Richard Perkins som driver värmländska Ridgdale Permaculture. Vi har lärt oss hur man kan täckodla och arbeta med kompostmaterial. Vi använder inga kemikalier alls, förklarar Torbjörn.

Mycket planering krävs för att arbetet ska flyta på och att det ska finnas grödor hela tiden som avlöser varandra.
– Kan man bara hålla sig strikt att laga av det man har och inte krångla till det med sina recept är det möjligt att leva av det som odlas här, förklarar Birgitta.

Linda, som själv fick tankarna om bättre mat när barnen kom till världen är tacksam för vad gemensamhetsodlingen gett henne och Pär.
– Detta handlar om mer än mat för oss. Vi har ett sammanhang i byn och fått vänner som vi troligtvis aldrig skulle fått annars då vi kommer från Göteborg och inte har så många andra ingångar i livet och människorna på Bjäre annars, förklarar Linda.

Att förmedla ut sig och inspirera andra är en del av tanken, därför har de en facebooksida som fylls med bilder och förklarande texter. Den kallas helt enkelt Gemensamhetsodlingen i Förslöv och följs för närvarande av knappt 200 personer.
– Här kan man se vår väg från en vanlig tråkig gräsmatta till en prunkande oas, avslutar Christel.

TEXT & FOTO: ANNA MATRE

På topbilden står från vänster Birgitta Frick, Torbjörn Lundaahl, Christel Khan, Pär Luttropp och Linda Ahlqvist.