Efter valet börjar en ny era

2667

Jag röstar nu för sjunde gången i riksdagsvalet och för åttonde gången till kommunfullmäktige. Vi fick ju göra det en extra gång för drygt tre år sedan. Sen har det varit ett antal kyrkoval och EUval. Varje gång jag lagt min röst har jag känt mig priviligierad att min röst betyder något i en fungerande demokrati. Det är vid valen som det faktumet gör sig extra tydligt.

Nu är det otroligt spännande att se hur folket röstar till riksdagen och här lokalt i Båstads kommun. Vilka stolar på kommunfullmäktige som ska fyllas av vilka politiker? Väldigt snart vet vi.

Nu får vi hoppas att inte röstresultatet i Sverige och/eller i Båstad blir en chock och något som folk sedan ska ångra vilket verkar vara fallet med Brexit i England. Det är nu vi bestämmer vilka som ska leda och sen blir det så. Sällan blir det bra när för många röstar utifrån missnöje. Det är framtiden det handlar om. Det är det enda som politikerna i nästa mandatperiod kan påverka.

Senaste numren av Bjäre NU har till stor del handlat om valet och nu hade vi inte tänkt att ha något valrelaterat i detta nummer då vissa kanske läser detta först efter valet även om tidningen delas ut lördag och söndag. Sent kom dock Miljöpartiet på att de skulle ställa upp med en lista till kommunalvalet. Eftersom de tidigare meddelat att de inte hade några personer som var villiga att sitta för MP så valde vi att inte ha med dem i våra partijämförelser. När de nu kommit tillbaka så får vi i rättvisans namn även låta de svara på våra frågor som vi redovisat i tre nummer tidigare.

I nästa nummer hoppas vi kunna redovisa valresultat och kommentarer på detta. Då är det slut på spekulationer kring hur stort stöd våra partier har i Båstad. Dags då för politikerna i Båstad att forma lagen för att jobba framåt utifrån de nya förutsättningarna och se till att få lite gjort i politiken. Jag vill mer än gärna framöver få skriva om att det efter valet börjar hända saker i kommunens politik där en bred majoritet kompromissar för kommunens bästa istället för pajkastning och förhalande av beslut som ett resultat av låsningar.


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU