En solig kväll i mitten av juli steg en rökpelare upp från Båstad, brandbilar från flera stationer kom i full fart, allmänheten varnades för röken och stora avspärrningar sattes upp. Gasflaskor var orsaken till det stora pådraget och att lokalen totalförstördes. Nu är det fastslaget vad som orsakade branden men frågor återstår.

Vid femtiden på fredagen 14 juli hade Stefan Johansson-Rehn, som är en av delägarna till Finsbo Entreprenad, gjort klart allt jobb för veckan, låste lokalerna på Stenbrottsvägen och åkte hemåt. Bara drygt en timme senare går larmet på kontoret/verkstaden. Första tanken var att det var ett falsklarm som det oftast är.
– När larmet utlöste trodde jag först att det kanske var en fågel som var orsaken men när larmbolaget ringde strax efter och sa att nu även ett sabotagelarm utlöst verkade det vara på riktigt. De skulle då skicka väktare men strax efter försvann sabotagelarmet så då sa jag att de kunde skippa väktare och jag körde dit själv för att se vad som hänt. Då såg jag att det rök ur hela byggnaden och larmade brandkåren direkt, berättar Stefan när vi tittar på lokalen i duggregnet.

När brandkåren kom så insåg de att det fanns gasflaskor i byggnaden. Stefan förklarade och ritade upp hur det såg ut där inne och var flaskorna stod. Då blir det en explosion i ett rum och en fönsterruta trycktes ut. Brandkåren trodde då att det kunde varit en av flaskorna som exploderade så då backade de 300 meter och satte upp avspärrningar.

Förstärkning inväntades av brandkåren från Förslöv och Torekov, sen anslöt även Laholms brandkår och en person från Ängelholm som skulle skjuta flaskorna. Slutligen kom en brandingenjör från Helsingborg. När alla var samlade hade det gått någon timme och det fortsatte brinna i lokalerna.

När räddningstjänsten som var på plats hade pratat ihop sig ville de ha dit en av de två bepansrade bilar som polisen har.
– Klockan var halv tolv innan den kom. Sen skulle de ha ytterligare en bepansrad hjullastare från militären. När de kom vet jag inte för vi åkte hem vid tolvtiden. Klockan två på natten ringde brandkåren och sa att de skjutit flaskorna och ville jag skulle komma för att ta över byggnaden och då såg den ut som den gör idag. Helt utbränd och allt förstört, säger Stefan som minns fredagskvällen i juli som igår.


I rummet bakom Stefan startade branden. Gasflaskorna stod vid väggen som delvis rasat.

På kontoret fanns alla papper, bokföring, beställningar och kundregister. Allt var nu bara aska förutom det som fanns i kassaskåpet. Det klarade sig så det fortfarande är i läsbart skick.
– Annika på kontoret har ett hästjobb nu med att återskapa hela detta årets bokföring och andra viktiga papper som gått upp i rök, berättar Stefan.

De flesta maskinerna som företaget har i sin verksamhet var ute på arbetsplatserna så det var endast en gaffeltruck och tyvärr en helt ny grävmaskin som var i byggnaden vid tiden för branden. Den nya maskinen hade Finsbo tagit till sina lokaler under leverantörens semester för att göra egna anpassningar på. Sen skulle den tillbaka till leverantören för de skulle göra sina anpassningar.
– Problemet nu är att vi hade beställt den men vid tillfället för branden inte betalt den så den var fortfarande i leverantörens ägo och nu är det ett försäkringsproblem som utreds. Leverantörens försäkring kanske inte gäller och kanske inte min heller. Utredningen pågår och i värsta fall får vi betala den förstörda maskinen för två miljoner kronor utan ersättning, säger Stefan lite uppgivet.

Under sommaren har Finsbo jobbat med markarbeten på det nya området Heden i Hemmeslöv och hade då satt upp en kontorsbod där som de kunde vara i efter lokalerna brunnit ner. Nu har de tillfälligt flyttat kontoret till Stefans brors lokaler i Östra Karup. Maskinerna och manskapen är ute på jobb och firman jobbar på för fullt. Det är mycket som återstår för att bygga upp en ny byggnad med kontor, verkstad och maskinhall på Stenbrottsvägen.
– Vi siktar på att ha det klart till nästa sommar. Företaget firar 70 år nästa år så förhoppningsvis kan vi fira jubileum i nya lokaler, säger Stefan och skrattar men vet att det är lång väg kvar.


Byggnaden går inte att rädda. Rivning sätter igång så fort försäkringsbolaget och Stefan är överens.

Nu är det klarlagt vad som orsakade branden. Försäkringsbolagets utredare har fastslagit att det var en laddare till en stavlampa som hade börjat brinna och Stefan tycker att det är skönt att veta anledningen. Först var det alla möjliga misstankar på vad branden berodde på. Både trevliga och otrevliga.

Inne i byggnaden är betongväggarna helt svarta förutom på de platser där det brann som mest där det är vitt. Tunga vattendroppar slår ner mot betongplattan från hålen i taket i verkstadsdelen där vi står. Taket över kontorsdelen är helt rämnat och i rummet intill där gasflaskorna stod är det fullt av bråte från byggnadskonstruktionen. Stefan och kompanjonen Niklas har efter branden städat upp och tagit vara på de få saker som gick att rädda.
– Tyvärr så hade min dotters sambo sin Ford Mustang Fastback som han nyligen importerat från USA i lokalen. Den blev ganska illa där an men han tror han ska kunna renovera den. Det var en väldigt konstig värmefördelning i verkstadslokalen under branden men där Mustangen stod så var det inte lika illa som på andra ställen, säger Stefan och pekar på platsen där jänkaren stod.

Det tursamma är att det inte var fler maskiner hemma än det var. De flesta var ute på jobb och några som stod nära byggnaden tog ingen skada.
– Om vi blivit av med fler maskiner hade vi inte kunnat jobba vidare och då vet jag inte hur det hade gått med firman, säger Stefan och suckar.

Hade det inte varit för gasflaskorna inne i lokalen så hade branden kunnat släckas fort av första brandstyrkan på plats och skadan blivit minimal.
– Ingen kan begära att någon ska riskera sitt liv för att gå in och släcka en brand men vi borde fått bättre information om var vi skulle förvara våra gasflaskor för att detta inte skulle kunna hända. Vi hade flaskorna där vi fått höra att de skulle vara men det visade sig inte vara så bra nu i efterhand, avslutar Stefan som förutom att driva företaget har ett stort jobb med att få till nya lokaler de kan vara i.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson