Klik venligst
BJÄRE 2018-12-07 KL. 12:30

Folkhemmet i byn - En skildring av Västra Karup på 1950-talet

Folkhemmet i byn - En skildring av Västra Karup på 1950-talet

Håkan Philipsson växte upp i Västra Karup på 1950-talet. Livet i den lilla byn var verkligen annorlunda då mot nu. I en bok har Håkan samlat historier och skildringar från en svunnen tid mitt på Bjäre.

Första delen av boken är faktabaserad och handlar om hur livet gestaltade sig i en liten by på Bjäre under 1950-talet.
– Det är skildringar om hur det var att leva där under den tiden, vilka butiker som fanns, skolan, vad vi gjorde på fritiden med mer, inleder Håkan.

Intresset för bygdens historia har Håkan hela tiden haft med sig.
– Vi som är födda på 1940-talet kommer så väl ihåg 1950-talet. Det var innan man hade kylskåp, tvättmaskiner och andra bekvämligheter. Men man visste inget annat så det gick bra.

Hur har då Västra Karup utvecklats sedan 1950-talet.
– Det är ganska dystert när man ser på den servicenivå som finns nu mot då när jag växte upp. Då fanns nästan allt: två lanthandlare, bageri, mejeri med mjölkaffär, cykel- och bilreparatörer, cykelhandlare, post, bank, kommunalhus med bibliotek, polishus med finka i källaren, brandkår. Det fanns sociala mötesplatser.

Servicen fanns förr på nära håll, alla visste vilka yrken alla hade och man hjälpte varandra.

Håkan har intervjuat många från bygden för att samla på sig kunskap men har det mesta i egna minnet.
– Min gamle far hade på den tiden en toffelmakeriverkstad dit folk kom för att bottna om sina trätofflor. Dit kom diverse originella herrar och damer och där satt jag med öppna öron och lyssnade på än det ena än det andra. Såna historier har etsats sig fast. Min mamma, som blev hundra år, jobbade på byns ålderdomshem. Där var jag också och lyssnade på otroliga berättelser från människorna som bodde där. Då var det mest udda personer som var på äldreboenden, de som inte hade egen familj som kunde ta hand om dem. Det var sannerligen en annorlunda värld förr i många anseenden.

Skolan i Västra Karup på den tiden var en 1-6 skola som saknade bekvämligheter.
– Det enda rinnande vattnet som fanns var i ett hörn i omklädningsrummet där det fanns en kallvattenkran. Dasset var på gården. Tjejerna och gossarna hade varsina bås. När dessa dass tömdes var stanken över byn påtaglig. Det var en annan värld.

Boken är illustrerad av Rosen Aspenkrantz med teckningar från Västra Karup och omgivningarna.

Andra delen av boken är kåserier kring olika förhållanden i trakten samt om det gamla dialektala på Bjäre. Håkan som är gammal journalist och jobbade bland annat på dåvarande NST skrev kåserier nästan varje vecka som handlade om Bjäre. Det är en del av dessa som är med i boken.

Håkan började som frilansjournalist 1969 och jobbade med journalistik i över 50 år. Dessutom har han varit och är politiskt aktiv sedan 1982.
– En del säger att det är en omöjlig kombination men jag har aldrig blandat ihop de olika uppdragen. Mycket av mitt jobb som journalist var inom sport vilket varit och är ett stort intresse.

I Håkans huvud finns väldigt mycket kunskap om Bjäre genom tiderna. Han är populär som föredragshållare.

Boken finns att köpa på bokhandeln i Båstad eller direkt från Håkan.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON