Förslövs skola genomgår omfattande renovering och ombyggnad. Nu har första spadtaget för den nya byggnaden tagits av politiker, tjänstemän och elever på skolan.

Under våren och sommaren har det hänt mycket på skolan. Det har skett tillbyggnad av teknik- och fläktrum för att serva befintliga och ny byggnad, matsal och nya biblioteket totalrenoverades i byggnad A, byggnad E totalrenoverades med ny musiksal, och fler undervisningsrum, byggnad C, D och F revs. Under hösten påbörjades markarbeten för byggnad G som nu ska byggas.
– Det har varit lite hektiskt med alla renoveringar men det kommer bli bra till slut tror jag, säger Sofia Boivie fastighetsstrateg på Båstads kommun.

Mellan byggnaderna ser det nu ut som ett grustag. Där stod förr delar av skolan som nu är rivet och marken har anpassats för att kunna husera en ny byggnad som blir en väsentlig del av nya Försölvs skola.

Till platsen hade politiker, tjänstemän från kommunen, skolpersonal och elever tagit sig för att bevittna ett första spadtag för att sätta starten för den nya byggnaden.
– Äntligen ska vi symboliskt sätta spaden i marken för Förslövs nya skola. Med 400 elever och 70 personal är detta en betydande verksamhet och arbetsplats för många. Den nya skolan ger nya och bättre förutsättningar för elever och personal att bli ännu bättre, sa Thomas Nerd, utbildningsnämndens ordförande.


Första spadtagen togs av Peter Johansson, projektchef på Byggmästaren i Skåne, Johan Olsson Swanstein (M), Inga-Britt Henriksson, skolchef, Lejla Silajadzic 5B, Edvin Jansson 3A, Matas Galinskas 2A och Albion Shala åk6.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Olsson Swanstein (M) var också på plats för att ta spadtag.
– Vi var med och tog beslutet om hur ombyggnaden skulle ske. Nu har det kommit en bit på vägen och det är kul att se. En skola är så mycket mer än bara en byggnad. Det finns elever här, och har gått elever här, som har massa drömmar om framtiden. Vi ska göra vårt för att se till att ni kan förverkliga era drömmar och då är en modern kunskapsskola med en bra läromiljö som gör att ni ska klara er ännu bättre i framtiden, sa Johan till barnen som hade samlats på innergården.

Efter spadtagen sjöng barnen julsånger ackompanjerat av musikläraren Jonas Snäckmark på piano. Sen väntade glögg och bullar.


Jonas Snäckmark spelade och barnen sjöng.

Det är fyra byggnader som kommer att rivas på skolområdet, tre av dem är redan borta. Totalt 4200 kvadratmeter ny yta ska byggas.
– Vi har hållit på ett tag med att lägga ledningar och förbereda marken men det är efter nyår som vi kommer börja med själva byggnaden. Vecka 6-8 kommer väggarna och då kommer det se ut som framsteg. Sen är det mycket kvar ändå, berättar Peter Johansson, projektchef på Byggmästaren i Skåne.

Planen är att nya byggnaden ska vara klara i mars 2021.
– Sen är det mycket annat som ska installeras och marken runt om skall färdigställas. Till augusti ska den kunna börja användas, säger Peter.

Efter ombyggnaderna och den nya byggnaden kommer skolan att hänga ihop bättre och man kan förflytta sig mellan de olika delarna. Det blir inte lika många olika entréer.
– Nya byggnaden kommer att nyttjas av främst F-6 elever men det kommer även finnas specialsalar, så som slöjd, teknik med mer som även äldre elever kommer nyttja, berättar Camilla Persson, rektor F-9 på Förslövs skola.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON