Det har gått snart 30 år sedan första idéerna på en konsthall på Bjäre. Sedan dess har det diskuterats platser, utformning, finansiering med mer. Nu har första spadtaget tagits till det nya kulturhuset Ravinen. Det är en gammal dröm för Ulla och Gustav Kraitz som går i uppfyllelse. Sensommar 2021 planeras det att vara klart för invigning.

Ulla och Gustav Kraitz har länge levt med ambitionen att bygga ett kulturhus i Båstad. Platsen som valts ligger till höger innanför Norrvikens grindar. Det är en ravin där med utsikt ut över Laholmsbukten som gett namn till anläggningen.
– Efter ett omtag 2019 har en ny utformning signerad Pontus Möller Arkitekter tagits fram. Backahill låter nu Peab uppföra byggnaden och kommer att sedan att hyra ut lokalerna till stiftelsen, berättar Dag Thulin som jobbar med marknad och projekt på Backahill.


Ulla och Gustaf Kraitz ser fram mot att byggnaden till slut ska bli av. Ingrid Lövkrona håller i stativet.

Kulturhuset kommer att drivas av en stiftelse som paret Kraitz har startat. Projektet har möjliggjorts bland annat genom en donation av marken som Erik och Mats Paulsson gjort genom sina respektive bolag.
– När Gustaf och Ulla kom till vår kommun, dåtida Förslövsholm, fick vi kontakt och har känt varandra sedan dess. Det är med hjärtat jag vill hjälpa till att göra detta möjligt och göra det så bra det bara går. Här ska inte bara Bjärebor besöka utan svenskar från hela landet och internationella gäster, säger Erik Paulsson innan spadtaget ska tas.


Erik Paulsson och Gustaf Kraitz skålade efter att första spadtaget togs för nya konsthallen Ravinen.

Kulturhuset kommer att uppföras med en betongstomme och en fasad i svartmålad träpanel i varierad utformning avseende både riktning och rytm. Anläggningen inrymmer tre konsthallar med olika karaktär och ljusinsläpp. Det kommer också att finnas ett auditorium för 250 personer där uppträdanden av olika slag ska kunna avnjutas live. Utöver detta planeras ett café med utvändig terrass, ett barnrum, en butik, verkstad och de artistloger och säkerhetsutrymmen som en anläggning av denna klass kräver. De olika funktionerna är inbördes oberoende av varandra så att en flexibilitet uppnås avseende dag- och kvällsverksamhet.
– Pontus Möller förklarar att byggnaden ska både väcka och skapa känslor. Precis som dess innehåll, berättar Ingrid Lövkrona på Norrviken.


En kubisk byggnad i trä och betong med många användningsområden ska uppföras. Skiss: Pontus Möller Arkitekt

I naturen nedanför byggnaden planeras en promenadslinga kantad av konstverk.
– Detta är ett fantastiskt tillskott för hela kultursverige, för regionen, Bjärebygden och för Norrviken. Konsthallen Ravinen kommer dra internationell publik och en helt ny grupp av besökare till Norrviken som redan nu har runt 80 000 besökare per år. Placeringen av kulturhuset kommer vara till gagn både för ravinen och för Norrvikens trädgårdar som knyter samman fler verksamheter inom området, berättar Camilla Berthilsson Vd på Norrviken.

Det första spadtaget för projektet togs av Mats Paulsson, Erik Paulsson och Gustaf Kraitz.
– Jag har blivit ganska gammal men jag är otroligt glad för denna dagen, att vi har kommit hit känns nästan overkligt. Det har varit många människor runt mig som hjälpt mig och stöttat mig i detta. Jag har känt Erik och Mats sedan vi kom till Bjäre och jag tackar dem stort för att de hjälpt till med detta, berättar Gustaf Kraitz.

Enligt Backahill är färdigställandet planerat att bli i september 2021.
– Jag skulle verkligen vilja att byggtiden kunde kortas lite så vi kan öppna till kammarmusikfestivalen nästa år men då krävs det att byggtiden kortas en – två månader och det kanske blir svårt, säger Gustaf.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON