Klik venligst
BJÄRE 2020-02-09 KL. 14:35

Från råvara till hållbar mountainbikedestination

Från råvara till hållbar mountainbikedestination

Båstad Turism och Näringsliv fortsätter sitt arbete för att bli en framstående destination för aktiv livsstil. Samtidigt som projektet ”Aktiv Livsstil Båstad & Bjärehalvön” summeras startar ett nytt projekt – ”Från råvara till hållbar mountainbikedestination”.

– Vi har höga ambitioner i Båstad och har som mål att bli en av de starkaste regionerna i Norden inom besöksnäringen. För detta krävs resurser och ett av våra sätt att stärka tillgångarna är att jobba i olika projekt. ”Aktiv Livsstil” fick stöd av Leader Nordvästra Skåne och Jordbruksverket, vårt nya projekt ”Från råvara till hållbar mountainbikedestination” är ett projekt som får stöd av Tillväxtverket. Det ger inte bara en ekonomisk möjlighet utan även stor kunskap, nya nätverk och erfarenhetsutbyte berättar Karin Bengtsson, Vd på Båstad Turism och Näringsliv.

Projektet Aktiv livsstil, som nu efter tre år kan summeras, hade som vision:
”Båstad-Bjäre ska bli en top-of mind destination för aktiv livsstil för såväl lokalbon som den nationella och internationella besökaren”.

Syftet var att projektet skulle skapa en ny besökargrupp till Båstad med omnejd och förlänga besöksperioden. Det skulle möjliggöra entreprenörskap och vidareutveckling för nya samt redan etablerade näringsidkare och föreningar inom temat.

Temat var Aktiv livsstil med fokus på cykel- och vandringsprodukter.
– Fokus har varit att stärka oss som vandrings- och cykeldestination. Vi har utvecklat våra vandringsleder ihop med Båstads kommun och idag finns arton vandringsturer runt om på Bjärehalvön, de flesta markerade och skyltade. Dessa presenteras både i en karta och på webben. Båstad Hiking festival startades upp under projektet och redan första året tog platserna slut. 97 procent av deltagarna vill komma tillbaka nästa år vilket känns lovande för evenemangets framtid, berättar Annika Borgelin som var projektledare för Aktiv livsstil.



Annika Borgelin var projektledare för Aktiv livsstil. Foto: Peter Jakobsson.

För cyklisterna finns tolv landsvägscykelrundor presenterade i karta och på web. Svenska Mästerskapen i landsvägscykling har genomförts under två år och satt Bjärehalvön på cykelkartan. Även utvecklingen av Kattegattleden har gett fina resultat.
– Idag finns det ett event på Kattegattleden som heter Smaka på Kattegattleden, berättar Annika.

Tack vare projektet har Båstad Turism och Näringsliv haft möjlighet att göra stora marknadskampanjer både nationellt och internationellt.
– Det har arrangerats pressturer, annonserats, vi har besökt olika mässor med mera. Inför våra marknadskampanjer har vi tagit fram en ny varumärkesplattform, nya bilder och filmer som säljer in Båstad på bästa sätt, berättar Karin.

I år väntar nya event som Smaka på Bjäre, Milestone Series, VM i slalomskateboard och Abloc Camp. 2021 blir Båstad värd för det europeiska vandringsevenemanget Europawandertage.

Dags att utveckla mountainbikeleder
Precis innan jul nåddes Båstad Turism och Näringsliv av det positiva beskedet från Tillväxtverket att ansökan med namnet ”Från råvara till hållbar mountainbikedestination” antagits som en av få i hela Sverige. Anledningen var att Tillväxtverket ser stor potential i Hallandsåsen som cykeldestination.

Projektidén är att profilera och utveckla destinationen Hallandsåsen till en hållbar mountainbikedestination och detta projekt ger möjligheter till en förstudie med inventering av områden och arbetsplaner för både leder och så kallade bikepoints. Det kommer även att arrangeras en ”stigbyggarskola” så alla som vill engagera sig kan få lära sig att bygga hållbara stigar.
– Vi ser en stor efterfrågan på att anlägga separata mountainbikeleder både bland cyklister och övriga fritidsutövare. Intresset för mountainbikecykling och att vara aktiv utomhus generellt har ökat de senaste åren och för att tillgodose detta behov behövs speciella leder. Det är en sport som passar en bred målgrupp och såväl invånare som besökare kommer få stor glädje av lederna, berättar Annika Borgelin, som kommer att vara projektledare även för detta projektet på Båstad Turism & Näringsliv.

TEXT: PETER JAKOBSSON