Den 16 september anordnade A Sustainable Tomorrow den sjunde upplagan av sin hållbarhets- och framtidskonferens. Konferensen ägde rum på Sundspärlan i Helsingborg och livesändes på ett 20-tal andra platser runt om i landet. Totalt deltog cirka 1000 personer från näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle och akademi. Årets tema var klimatledarskap, vilket manifesterades genom att lyfta fram goda exempel.

Corona tvingade konferensen att för första gången vara digilog. Det betyder att den genomfördes med få fysiska gäster och livesändes till olika hubbar där resten av deltagarna befann sig. I Båstad fanns två hubbar, en på Scala Biografen och en i Västra Karup.
– Det digiloga formatet var en succé. Det var en magisk känsla när alla kunde känna samhörighet med en grupp på 1000 personer som deltog via biografer, konferensrum, kyrkor och skolor. Det var ett frågetecken hur det skulle gå innan men det är uträtat nu. Det bevisar att människor är redo för att kombinera det fysiska och digitala, berättar Båstadprofilen Bo Nilsson som är grundare av A Sustainable Tomorrow.


Catarina Rolfsdotter-Jansson och Bo Nilsson inledde konferensen.

Först ut på scen var hållbarhetsentreprenören Rebecka Carlsson som talade på temat exponentiell klimatomställning, vilket också är titeln på hennes helt nya bok. Hon berättade hur megatrenderna hållbarhet och exponentiell teknik förändrar affärslandskapet och kan användas för att lösa globala utmaningar. Vinnare blir de aktörer som tar fram innovationer och lösningar som gör det billigt och enkelt för andra att snabbt minska sina utsläpp.

Därefter följde Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, som förklarade hur vi ställer om till ett fossilfritt och mer hållbart samhälle.

Nästa talare, Jakob Trollbäck, har formulerat 17 idéer för hur ledare kan transformera sina företag och skapa hållbara affärsmodeller. Han betonade till exempel vikten av att leda med en hållbar vision och tydliga värderingar.

Sist ut var Sveriges tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt som talade på konferensen för femte gången. Den här gången låg fokus på den avtagande befolkningstillväxten i världen samt det stundande USA-valet. Han varnade för den starka polariseringen i USA och konstaterade att Donald Trump inte uppvisat något klimatledarskap utan tvärtom gynnat fortsatt utvinning av fossila bränslen och lämnat internationella klimatavtal.


På Sundspärlan i Helsingborg var det runt 150 personer som deltog live.

Nu när allt finns inspelat är tanken att göra det tillgängligt i efterhand.
– Hade det bara varit en fysisk konferens hade allt varit förbrukat. Nu finns det kvar. Exakt hur vi kommer paketera det har vi inte bestämt än, säger Bo.

Nu var det corona som pressade fram detta digiloga upplägget och kanske blir det bestående.
– Det goda med corona var att det pressade oss alla att utvecklas till att bli effektivare och mer hållbara. Detta upplägget blir även mer inkluderande då fler kan deltaga. Vi skulle kunna nå alla i hela Sverige. Ska vi klara utmaningarna med klimatet och hållbarhet gäller det att så många som möjligt blir upplysta i ärendet.

Bosse och de andra som var med och arrangerade konferensen var nöjda efteråt.
– Jag är jättenöjd över att vi är en av de få som levererar och genomför en hållbarhetskonferens i dessa tider. Förvisso i ett helt nytt upplägg men de mesta annat har ju ställts in. Ämnet är för viktigt för att skuta på framtiden, avslutar Bo.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON