Alexander Bard har många gånger haft rätt när han siar om folks framtida beteende. Han förutspådde internets genomslagskraft redan 1995 men han kanske inte har rätt om allt.

Till nyhetsmorgon blev han inbjuden för att prata om förändrade beteenden efter coronakrisen har blåst över. Bland annat konstaterade han att tech-bolagen har sin guldålder just nu och blomstrar när det för övrigt är börsfall över hela världen och en global ekonomisk kris runt hörnet. Angående resevanor spår Bard att vi kommer tillbaka till som det var innan. Om sex månader tror han att vi kommer vara chockade över hur snabbt vi kom tillbaka till gamla beteenden. Däremot tror han att det är andra saker som vi inte kommer återgå till.

I programmet sa Bard: ”Vissa saker kommer uppleva förändringar som vi aldrig kommer gå tillbaka till. Inga av oss kommer gå till en biosalong någonsin igen. Biosalongerna är nu döda och stängda. Det var ändå en utveckling som skulle hända. Vi har alla Netflix studio hemma eller C-more studio så vi behöver ju inte bio längre. Det är ett exempel där coronamånaderna accelererade det hela.”
Hannes Gerhard på Scala Biografen reagerar på detta.
– Han ska ju alltid försöka sticka ut och komma med starka påståenden. Jag tror inte på det han säger. Det kommer nog dröja innan äldre äldre vågar sig ut på bio igen. Det är ju trist för mig då jag har en hel del av dem som besökare.


Alexander Bard siade om framtiden i TV4.

Just nu är alla ordinarie visningar inställda och bion erbjuder endast privata visningar.
– Fram till i mars har jag haft nästan 17 000 besökare sedan jag tog över för åtta månader sedan. Det är mer än gamla årsrekordet på 16 000 besökare. Att bio som företeelse skulle vara dött håller jag verkligen inte med om. Alexander Bard kanske inte har varit på bio på länge men det får stå för honom.

Bard hänvisade till att alla kan se film hemma genom Netflix och annat.
– För det första så har inte ALLA Netflix men väldigt många. Sen finns det ju folk som har Netflix som också är intresserade av att se film på stor duk i en biograf. Det är en annan upplevelse. Bara för att du är intresserad av kaffe och har en bra kaffemaskin hemma så slutar du inte gå på café, samma sak med en duktig hemmakock som ju gärna går på restaurang. De som gillar film tittar mycket hemma men gillar även att gå på bio.

Innan corona så visades Scorses senaste film The Irishman på Scala Biografen.
– Den gick för utsålda visningar trots att den hade premiär samtidigt på Netflix. Folk ville ändå se den på bio.

Hannes poängterar att besökandet är beroende på film.
– Vi märkte redan innan corona att vi inte kan visa skitfilmer och förvänta oss folk. Man får se till att ha kvalitet och anstränga sig lite. Det gäller ju många branscher.

När Hannes kommer öppna upp med ordinarie visningar är han inte säker på än.
– Jag hoppas kunna börja med vissa visningar till sommaren men vi får se. Maj och juni är inga bra månader för bio överlag. Vårens uteaktiviteter konkurrerar alltid.

Hannes meddelar att bion kommer klara sig och finnas kvar efter pandemin.
– Just nu ägnar jag mig åt att handla med LP-skivor. Det går väldigt bra och finns stort intresse. Skivor har Bard också dömt ut flera gånger.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON