Höganäs har Sveriges godaste kranvatten

Samma ursprung som det vattnet södra delen av Båstads kommun får om något år.

197

Tävlingen om Sveriges godaste vatten arrangeras av branschorganisationen Svenskt vatten. Av 104 tävlande kommuner blev det Höganäs kommun som avgick med segern och äran av att ha utsetts till den kommun som har Sveriges godaste kranvatten.

En kunnig jury med sommelierer och vinkännare har smakat och bedömt kranvattnet i 10 regionfinaler runt om i landet. Juryn har sammanlagt smakat på 416 glas vatten från 104 kommuner. Av dessa har 20 vatten gått till riksfinalen där Höganäs korades som vinnare.

Juryns omdöme av årets vinnarvatten är: ”Ett vinnarvatten med självklar elegans och utsökt fräschör. Här finns balans, karaktär och en klingande längd. Som Fröding skrev ”i varje droppe är en ädelsten”.
– Det känns jättekul att vinna. Vi levererar vårt viktigaste livsmedel, vatten, som nu även visar sig vara det godaste i Sverige, säger VA-chef Fredrik Arthursson på Höganäs kommun.

Det kommunala dricksvattnet i Höganäs tas från sjön Bolmen i Småland. Vattnet leds genom den åtta mil långa Bolmentunneln och genom ytterligare åtta mil ledning till Ringsjöverket som ligger vid Stehag.

I Ringsjöverket renas vatten innan det leds vidare till Helsingborg. När vattnet kommer till Helsingborg pumpas det ut i Örbyfältet som består av 8000 år gammalt istidsgrus. Det tar cirka tre veckor för vattnet att sjunka genom gruset till den täta botten av sandsten och lerskiffer och bilda så kallat konstgjort grundvatten. Från botten pumpas vattnet upp igen till vattenverkets två reservoarer.

I Båstads kommun kommer idag vattenförsörjningen från ett antal grundvattentäkter i kommunen. Dagens situation är ansträngd med stora svårigheter att klara de mest intensiva vår- och sommarveckorna, vilket i sin tur innebär att bevattningsförbud måste sättas in.

På grund av detta har ett avtal tecknats om att ingå i Sydvatten. Det kommer ske en utbyggnad av ledningsnätet i Båstads kommun för att ta emot och distribuera vattnet från Sydvatten till de södra delarna av kommunen.

Detta vatten kommer, precis som vattnet i Höganäs, från sjön Bolmen, via Bolmentunneln till Ringsjöverket. Så alla förutsättningar finns för att vattnet som kommer till Båstad är av hög kvalitet.

På grund av att fornlämningar av intresse stöttes på vid grävarbeten har utbyggnaden av ledningsnätet blivit försenat. Inkoppling av etapp 1 – Torekov är beräknad till våren 2022.

TEXT: PETER JAKOBSSON