Befolkningen med bofasta växer parallellt med en ökad mängd fritidshusägare. Olika mäklare ger en ganska lik bild över den heta marknaden kring alla typer av fastigheter. Det går lika bra nästan överallt, kanske är det Torekov som sticker ut med fler sålda fritidsbostäder.

Ett urval av Bjärehalvöns mäklare berättar om en sommar med försäljningsrekord på alla typer av fastigheter. I Torekov har fritidshusen varit de som sålts bäst.
– Vi upplever att detta året har varit det bästa på länge med mer tryck på marknaden. De två senaste somrarna där Bjäre visat sin bästa sida har lockat hit en del semesterfirare som söker en fast punkt i regionen, förklarar fastighetsmäklaren Peter Persson på Jakobssons Bjäremäklaren.

Han förklarar även att då de sålt många tomter dessutom bidrar till att alla sidor av marknaden kommit i rörelse. Även hos Stigbertils Mäklare i Båstad, säger man att marknaden fått fart mycket till följd av kommunens satsningar på förmånliga tomter och beskriver rörelserna på fastighetsmarknaden kommit genom synergieffekter från flera håll.
– Våren gick väldigt bra försäljningsmässigt och sedan gav försommaren lite stiltje men med värmen kom visst även köparna. Vi har även sålt lite mer exklusiva fastigheter, här är ju mycket folk i rörelse under sommarveckorna som finner att Båstad och Bjärehalvön är en pärla. Det är också mycket nyinflyttning till Båstad av fastboende, flera barnfamiljer hittar hit, berättar Mårten Persson på Stigbertils.

– Många av de som flyttar in nu kommer från Småland och de har kommit starkt på fritidshusmarknaden då det är relativt nära att ta sig för kortare vistelser.
Hemmeslöv och Förslöv är de områdena som är hetast för nyinflyttning och det sätts i samband med de ökade kommunikationsmöjligheterna och starka serviceutbudet där, förklarar Mårten.

Djavad Kristensen på Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling ger samma positiva bild på bostadssuget som varit och fortfarande håller i.
– Vi har haft det bästa året hittills under de snart tio åren vi varit verksamma här i Båstad. Det är i stora drag en 40 procentig uppsving för året redan och bara nu i juli har vi kunnat sluta trettiotre avtal kring bostadsaffärer, det är mycket, säger Djavad.

Något Djavad framhåller som de drivande faktorerna för marknaden är det till viss del Båstad som sommarpärla men även delar mer ur ett större samhällsperspektiv där människor kan leva och arbeta på ett mer tillgängligt sätt än tidigare. Han beskriver att marknaden rör sig för alla typer av fastigheter.
– Det tar ett litet tag för marknaden att hänga med men förbindelserna med tåget är en stor bidragande orsak till att man ser att man kan bosätta sig här. Tekniken som gått framåt i ett makroperspektiv ger fantastiska möjligheter för människor som då kan arbeta mer på distans också. Det som Båstad Turism & Näringsliv tillsammans med kommunen och de stora entreprenörerna gör för orten och skapar Destination Båstad är nog den riktigt viktiga nyckeln. Utbudet i Båstad är jämförbart med Västerås som är Svergies femte största stad och det kugghjulet som finns i Båstad och gör att nya människor söker sig hit, förklarar Djavad.

I Ängelholm slogs nyss fastighetsrekord i Havsbaden med en villa som Nadjafi & Kristensen förmedlade för 21,5 miljoner.
– Det var en rolig affär att knyta ihop, dessa priserna har funnits i Båstad och Torekov men aldrig förr i Ängelholm. Vi jobbar ganska mycket med att matcha köpare och säljare, något som behövs i alla prisklasser, säger han.

Några av de nyinflyttade i Båstad kommun är Ulrika Frederiksen och Jonas Ericsson som tillsammans med dottern Elicia nu skapar sitt drömhem och framtid på Heden strax norr om tågstationen i Båstad.
– Vi stod i kommunens tomtkö i två år och längtade hit. Eftersom vi bodde i Helsingborg och Jonas jobbar i Kungsbacka sökte vi efter en plats som kunde passa alla våra behov. Båstad har allt vi önskar och vi gillar hela nöjes och serviceutbudet som finns här, berättar Ulrika. Att få köpa en prisvärd tomt där det gick att genomföra deras husdrömmar passade dem perfekt.
– Vi tittade länge på olika möjligheter men när vi väl fick tomten kunde det inte bli bättre, allt som vi fått genom att flytta hit ger en bekräftelse att vi gjort rätt val för oss och Elicia, avslutar Jonas.

TEXT & FOTO: ANNA MATRE