Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-03-26 KL. 13:06

Hon har levt med musiken genom hela livet

Hon har levt med musiken genom hela livet

I förra veckans nummer träffade vi Yvette Andersson som bytte radhuset i Stockholm mot sambons släktgård på Hallandsåsen. Yvette skickade tråden vidare till Gerd Román Hall med frågan: ”Du är producent för Musik i Syd och här på Bjäre är du med och anordnar både Båstad kammarmusikfestival och Birgit Nilsson dagarnas festivalkonsert. Vad är det roligaste med att anordna dessa festivaler och hur uppkom ditt stora intresse för Birgit Nilsson?”

Med tanke på att den medskickade frågan egentligen är flera stycken så börjar vi med att bena ut lite vem Gerd egentligen är och hur hon hamnade i Förslöv för drygt ett år sedan.
– Om vi börjar med Förslöv så flyttade jag och min man Bengt hit för ett år sedan i samband med att han pensionerade sig. Vi var färdiga med storstaden, Malmö, och ville bo på markplan där hundarna kunde springa rakt ut i trädgården. Vi började leta runt och Förslöv var bekant område för mig efter att min far och hans hustru bott här i många år. När vi hittade den här bostadsrätten var den helt enkelt perfekt.

Är Bjäre hemma nu då?
– Det kanske låter lite konstigt men jag blir kär i trakten varje gång jag kommer med bilen på E6 och passerar Ängelholm och ser åsen, eller när jag kommer upp förbi Nötte backar och ser ut över Grevie och bygden. Efter trettio år i Stockholm och sex-sju Malmö är jag hemma nu.

Gerd berättar att hon visserligen är född och uppväxt i Helsingborg men att hon i unga år hamnade i Stockholm för att studera. Planerna var egentligen helt andra men ödet förde henne till Musikhögskolan och musiken kom sedan att bli en del av hennes liv och är så än idag. Efter utbildningen hamnade hon på Sveriges Radio P2 som följdes upp av en tjänst på Sveriges Körförbund, där hon kom att bli kvar i många år.
– Sveriges Körförbund hade på den tiden förlags- och förbundsverksamhet och som kanslist kom jag att arbeta med alla delarna i verksamheten. På den tiden sjöng jag även i kör så jag levde med körmusiken såväl på jobbet som fritiden skulle man kunna säga. Det var först när jag flyttade ner till Lund som jag slutade att själv sjunga i kör.

Tiden i Stockholm blev trettio år och Gerd trivdes bra men en dag kom förfrågan från Musik i Syd om hon var intresserad av att komma ner till Skåne för att arbeta som producent för Lund Choral Festival, landets största körfestival. Året var 2012 och utmaningen gick inte att tacka nej till.
– För mig kom det lägligt, min barn var utflugna och så fanns det ju en blivande man nere i Skåne som jag väldigt gärna ville spendera mer tid med så det passade mig perfekt. Sedan dess har jag arbetat som producent inom Musik i Syd där mitt område är körerna men man skulle kunna säga att jag är mångsysslare inom verksamheten med ett stort intresse för kammarmusiken.

Vilket för oss in på Båstad Kammar- musikfestival. Vilken är din roll i denna?
– Musik i Syd har funnits med som en samarbetspartner till festivalen i många år och jag kom in förra året då mitt uppdrag var att jobba med texterna till programboken. I år kommer jag att ha samma roll och det känns verkligen roligt nu när jag är så nära rent fysiskt också.

Hur är det med Birgit Nilsson-dagarna?
– Rent konkret så koordinerar jag kören som ska sjunga på festkonserterna. Idén kom 2018, när Birgits hundraårsdag skulle firas, att vi skulle sätta samman en kör från alla de körer som finns runtom på Bjäre tillsammans med Helsingborgs symfoniorkester och en rad solister. Det var helt i Birgits anda att sörja för återväxten och hon själv fick sin första skolning i Västra Karups kyrkokör så det kändes så rätt. Vi satte samman mer än hundra personer som uppträdde tillsammans efter att ha repeterat i sina respektive körer under hela våren. Det blev fantastiskt och vi bestämde oss för att fortsätta med detta så nu är det tredje året vi kör enligt samma idé och i år är det större än någonsin.

Gerd berättar att hon håller kontakten med kyrkokörerna och deras körledare från februari, ser till att de har fått noter, band med sina stämmor och så vidare. Hon har koll så att alla har koll på sina respektive stämmor och håller i helheten när det är dags att börja repetera tillsammans.
– Det är just detta som är så fantastiskt roligt med båda dessa festivalerna, när hela bygden sluter upp kring detta. Det engagemanget som människor har är så fint, man gör något tillsammans av kärlek för musiken och konsten.

Men hur uppkom ditt intresse för Birgit Nilsson?
– När jag var tonåring fick jag en platta med Birgit Nilsson som hon hade skrivit en dedikation på, det var 1973. Då förstod jag nog inte riktigt hennes storhet men sedan utbildade jag mig inom musiken och intresset växte. När jag sedan träffade Bengt, som var operachef, så blev operan en så mycket större del i mitt liv och då insåg jag Birgits storhet fullt ut. Ju mer jag lär mig om henne desto mer fascinerad blir jag, hon var en föregångare. En väldigt stark kvinna med integritet och självständighet som aldrig glömde var hon kom ifrån men som också visade att alla kan.


OM GERD



Namn: Gerd Román Hall
Ålder: 61 år
Bostadsort: Förslöv
Yrke: Producent
Mitt smultronställe på Bjäre: Birgit Nilsson Museum

Gerd skickar vidare Röda Tråden till paret Simon och Jenny Welarius som tagit över Ekhems Gårdsbutik med frågan: ”Berätta om första tiden, från Södertälje till gårdsbutiken på Hallandsåsen. Hur har det varit?”

TEXT: JOAKIM S ORMSMARCK
FOTO: PRIVAT