Hur styr Bjärepartiet egentligen?

2935

Eller styr (Bp) Båstad överhuvudtaget? Bjärehemmet är sålt. Utan kommunfullmäktiges godkännande. Kommunal egendom värd mångmiljonbelopp, är såld utan att man följt reglerna.  Ska bolaget sälja fast egendom ska kommunfullmäktige ge sitt godkännande. Så är reglerna. I andra kommuner skulle det bli ett ramaskri om ett bolag går emot ägaren. För att inte tala om i det fall en styrelse i ett privat bolag går emot ägaren. Då byts styrelsen ut. Men inte i Båstad, för här styr Bjärepartiet.

I Båstadhem, som ägs av Båstad kommun, är Hans Grönkvist (Bp) ordförande. Båstadhem skriver första gången för 2,5 år sedan till kommunfullmäktige, där Håkan Mörnstad (Bp) är ordförande, och begär att få sälja Bjärehemmet. Skrivelsen ska passera kommunstyrelsen, där Bo Wendt (Bp) är ordförande. En ny skrivelse skickas i oktober 2016. Förvaltningen lämnar förslag till beslut i mars 2017. Då händer det att Bo Wendt, som varken vet ut eller in, drar ur ärende från sammanträdet där den ska behandlas. Innerst inne vill han inte sälja men hans partikompis Hans Grönkvist tycker det är en lysande idé, för styrelsen och den verkställande ledningen i Båstadhem mäktar inte med att utveckla Bjärehemmet.

Hur löser då Bo Wendt (Bp) den uppkomna situationen? Jo genom att inte göra något alls utan låta tiden gå och hoppas på att det hela ska rinna ut i sanden. Men se det gör det inte. För Hans Grönkvist (Bp) och Båstadhems styrelse bestämmer sig för att ta saken i egna händer och säljer helt sonika Bjärehemmet utan att ha fått något svar från ägaren Båstad kommun.  Man har tröttnat på långbänken som hållit på i 2,5 år. Båstadhem anlitar mäklare och så är Bjärehemmet inte längre i kommunal ägo, för en privat köpare ser möjligheter som Båstadhem inte sett. Man har rundat kommunfullmäktige och gått sidan om reglerna, för att det tagit sådan förfärligt lång tid att komma till beslut.

Genom att inte ta beslut eller förhala och fördröja viktiga frågor, styr Bjärepartiet Båstad kommun. Det kostar pengar och kraft att inte ta det ansvar man fått av väljarna. Det är inte acceptabelt att sila mygg och svälja elefanter, såsom Bjärepartiet gör. Att inte ta nödvändiga beslut utan förhala och fördröja, det är så Bjärepartiet styr.

Ingela Stefansson (S)
Christer de la Motte (M)
Thomas Andersson (L)
Gösta Gebauer (C)