I coronavirusets oförutsägbara tid

Snart är vi alla påverkade på ett eller annat sätt av coronavirusets framfart.

536

När du läser detta har det gått några dagar från det att jag skrev det. Coronavirusets spridning verkar det som att ingen har riktig koll på. Känns lite läskigt faktiskt. Så läget kan vara helt annorlunda nu mot när jag skrev detta.

Betryggande är det dock att kommunens säkerhetschef ger klara och raka svar på hur de hanterar situationen och tar höjd för att klara rejäla utmaningar. Inom kommunens ansvar för äldreboenden och andra vårdinrättningar är det så klart jätteviktigt att ha koll på vad som krävs i ett skarpt läge. Att det nu finns en säkerhetschef på plats inom kommunen som kan samordna och jobba med att ta hand om exceptionella situationer känns bra. Att denna tjänst tidigare togs bort kan te sig som en konstig prioritering.

För flygplatsen i Ängelholm har coronaskräcken gett direkta konsekvenser. Flygbolag ställer in avgångar då resenärer uteblir. Flygplatsen tappar intäkter och framtiden ser just nu mörk ut.

Vårt geografiska läge i nordvästra Skåne med närhet till motorväg, tåg och flygplats är något som lyfter vårt näringsliv i olika rankingar. Dessutom är det troligen en viktig aspekt för de som flyttar in till Båstads kommun och samtidigt vill ha närhet till omvärlden.
Hur kommer detta ändra sig om flygplatsen inte överlever? Framtidens resande, med eller utan coronaskräck, kommer avgöra vilken infrastruktur vi har i vårt närområde.

När jag skriver detta hoppas jag givetvis på att coronaspridningen snart får ett slut och att folk kan börja agera som vi gjorde bara för några veckor sedan då vi vågade ta folk i hand och var på tillställningar tillsammans med många andra. Mest troligt är dock att det hela kommer ge konsekvenser under en tid framöver.

Vi ska dock fortsätta ge ut tidningar varje vecka där ni kan läsa om diverse intressant som händer på vår halvö.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU