Klik venligst
BJÄRE 2020-10-18 KL. 10:45

I fas med byggandet av Förslövs nya skola

I fas med byggandet av Förslövs nya skola

Det var i december 2019 som första spadtaget på nya skolan i Förslöv togs. Kommunalråd, skolchef och projektledare fick hjälp av elever på skolan i ceremonin. Nu har en ståtlig tegelbyggnad vuxit upp på platsen. Till påsk räknar de med att den är klar för inflyttning.

Det är entusiasm i luften när vi ska på rundvandring i Förslövs nya skola som håller på att byggas. Alla är stolta och förväntansfulla över utvecklingen. Till en rundtur var det många som slöt upp. Det var Sofia Boivie, fastighetsstrateg på Båstads kommun, Johan Anderberg, projektledare från JAA Projektledning, Olle Hervén, projektledning på Byggmästar’n i Skåne samt Jimmy Hansen platschef. Även rektor Camilla Person och biträdande rektor Johan Runemark var med.

Hela bygget är beräknat att kosta runt 100 miljoner. Det är mellan 30 till 40 personer som jobbar på bygget. Arbetet flyter på som beräknat och inga större förändringar från ursprungsplanen har kommit.

Håller ni budget?
– Än så länge gör vi det i stort och vi ligger lite före i tidsplaneringen, säger Sofia Boivie.

Hur har eleverna upplevt tiden med byggande på skolan?
– De tycker nog att det är spännande med bygget. Vi har försökt involvera dem i processen så de känner delaktighet. Det har dock inneburit lite begränsningar i utemiljöerna, berättar rektor Camilla.
– Förra årskurs nio och denna årskurs nio har gjort ett stort konstverk i textil- och träslöjden som ska pryda skolan invändigt, berättar Johan Runemark.

Större delarna av byggnaderna där F-6 huserade är rivna för att ge plats åt nya bygget. De berörda elevernas hemvister är nu i temporära moduler mot Bokesliden och störs inte nämnvärt av bygget.
– Det fungerar bra då det finns en stor byggnad mellan dem och bygget, säger Johan Runemark.

Så många störande moment som möjligt försöker göras under skolloven. Till höstlovet ska nya byggnaden dockas samman med befintliga. Det kommer vara ljudligt.

Skolans huvudentré kommer vara i nya byggnaden. Utanför ska det byggas ett ”apberg” som barnen kan klättra i. Innanför ingången blir till höger nya rektorsexpeditionen och rakt fram ett öppet atrium med trappor till andra våningen med öppet till nock med takfönster som släpper in ljus.
– Det blir det publika navet i skolan. Här finns personal och administration som kan lotsa alla rätt, förklarar Sofia.



Nya entrén.

Nya utökade rum för slöjd och bild blir närmast anslutningen till befintliga högstadiet och klassernas hemvister med klassrum och grupprum längre in i byggnaden.

Nya skolbyggnaden är byggd utifrån elevernas perspektiv och med modernt skoltänk.
– Det kommer ge helt nya möjligheter till att samarbeta och nya ytor att vara på, berättar Camilla.

Nya skolbyggnaden är anpassad för det ska kunna bli fler som bor på Bjäre. På skolan finns idag totalt 470 elever.
– Vi kommer ha möjlighet att ta emot 650 elever totalt när nya skolan är klar. Så vi har tagit höjd för att vi kan ha fler elever, berättar Camilla.



Utanför nya skolan står Johan Anderberg, projektledare från JAA Projektledning, biträdande rektor Johan Runemark , rektor Camilla Persson, Sofia Boivie, fastighetsstrateg på Båstads kommun, Olle Hervén, projektledning på Byggmästar’n i Skåne samt Jimmy Hansen platschef.

Till ytskikten inne blir det mycket naturmaterial.
– Det blir korkgolv, linoleummattor, industriparkett och träpaneler på väggarna, förklarar Johan Anderberg.
– Vi kommer använda mycket ask runt om i skolan, tillägger Olle.

Nya skolan byggs för att ha klassning Silver vad gäller ljudmiljön inne vilket även omfattar även valet av möbler.

Den nya delen av skolan kommer vara en stor kontrast till de gamla delarna som kommer vara kvar.
– Vi har byggt om cafeteriadelen i befintliga högstadiet och vi ska göra lite mer uppfräschning där senare, berättar Sofia.

Även i de befintliga byggnaderna har det byggts om. Där biblioteket låg förr ska det bli nya lärmiljöer. Biblioteket flyttats till byggnaden som huserar matsalen.
– Nya biblioteket är tänkt att öppna efter höstlovet. Det blir först en provisorisk ingång och sen en ny. Det kommer då vara avskilt från lärmiljöerna vilket är bättre då det även är ett folkbibliotek, förklarar Sofia.

Utemiljöer
Nya skolbyggnaden är byggd i två plan för att maximera platsen för utemiljöer runt skolan. Utemiljöerna kommer bli klara i omgångar. Mot Skogsbyn är det tänkt att vara klart redan till jul. Andra delar kommer färdigställas först efter byggnaden är klar.
– Utemiljöerna runt skolan kommer få ett jättelyft, konstaterar Johan Runeskog.

Ute kommer det även byggas ett uteklassrum som olika årskurser kan använda.
Där kommer det finnas både tillgång till vatten och el.

Självförsörjande
Nu borras det till bergvärmen. Två etapper av tre är klara. Totalt ska det borras 28 hål som beräknas räcka till att värma upp både gamla och nya skolan samt idrottshallen. På taket av nya skolan sätts solcellspaneler som ska generera elen till bergvärmepumparna. Som backup finns en koppling till fjärrvärme.
– Skolan kommer vara helt självförsörjande. Vid vissa tider överproducerande och ibland kanske lite under men totalt ska det bli noll är planen, berättar Johan Anderberg.

Solceller ska generera elen till bergvärmepumparna.

Innanför nya huvudentrén kommer det finnas en display som ständigt visar hur mycket el som skolan producerar och förbrukar.

Mål i sikte
Tidigare var tanken att inflyttning skulle ske till höstterminen men nu siktas det på att kunna flytta in i nya skolan redan till påsk.
– Känns fantastiskt. Nu är det nedräkning till flytten, konstaterar Camilla glatt.
– Eleverna är nog spända på att få komma till nya skolan, säger Johan Runeberg.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON