Ingrid Persson Skog är guidernas guide på Bjärehalvön där hon berättat om Bjäre för tusentals personer varje år de senaste tio åren. Hon har varit journalist och lärare och kan det mesta om Bjäre. Att dela med sig av kunskapen ger Ingrid glädje.

I år kommer det inte lika mycket grupper som turistar på Bjäre så det har blivit lite färre guidningar denna våren och sommaren för Ingrid.
– Det som är bra med min verksamhet är att man kan vara utomhus och med begränsade grupper. I år har jag inte några guidningar inomhus.

Ingrid håller guidningar, föredrag och vandringar runt om på hela Bjäre. Beroende på vad det är för grupp anpassar hon vad hon pratar om.
– Det gäller att göra sitt förarbete och ta reda på vad det är för människor. Har de ett speciellt intresse? Hur mycket grundkunskap kan de tänkas ha om bygden?

Många guidningar har Ingrid gjort väldigt många gånger. Blir det inte bara upprepande?
– Varje tillfälle är unik med nya människor. Även om jag pratar om Båstads historia för trettionde gången så blir det en unik guidning.


Med stor vana och en otrolig kunskap berättade Ingrid om Bjäre till en grupp yoga-vandrare under deras lunchpaus i Kattvik.

Vilken historia överraskar lyssnarna mest?
– Det är nog att Kennedy var på Bjäre. När jag berättar det för amerikaner tror de nästan inte på det. Sen är det många som inte vet att Skåne var danskt under en tid.

Hur länge kommer du fortsätta?
– Så länge jag har glädjen och inte blir trött. Att lyssna på en trött guide som tappat glädjen är inte kul. Men nu kör jag på några år till i alla fall.

Gruppen som fick lyssna på Ingrid denna dagen i Kattvik hade en yoga-vandring och var exakt 50 personer inklusive alla.
– Vi följer rekommendationerna. Från början var det tänkt att vi skulle gå en sträcka och sedan åka buss tillbaka men nu går vi en rundvandring i stället. Tyvärr fick vi säga nej till många, förklarar Joelina Claesson som arrangerade eventet.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON