När Ismail Kadrija förra veckan slog upp dörrarna till butiken i Troentorp var det långt ifrån första gången. I fem år har han ansvarat för Toffelfabrikens fabriksbutik men årets säsong är den första som egen företagare. När ägarna ville lägga ner valde han att ta över verksamheten.

Troentorps Toffelfabrik är ett anrikt företag med en historia som sträcker sig tillbaka till när August Johansson startade upp verksamheten 1907. Mycket har hänt genom åren och idag tillverkas det inte längre några tofflor i Troentorp men likväl har fabriksbutiken kommit att ligga kvar här där allt en gång startade.

Det var i samband med finanskrisen 2008 som Ismail Kadrija hamnade i Troentorp. Han beskriver det själv som att han ringde runt till alla företag han kunde komma på och så en dag var det Toffelfabriken i Troentorps tur att få en påringning av den unge mannen.
– Åsa, som svarade, sa att det kanske finnas en möjlighet att det fanns ett jobb och detta kanske såg jag som ett tecken så jag ringde, ringde och ringde tills jobbet var mitt, skrattar Ismail. Sedan dess har jag var kvar här så det är tolv år nu.

De första sju åren bestod arbetsuppgifterna i att arbeta med produktionen av de anrika tofflorna. Tack vare arbetet i fabriken, han har spikat oändligt många tofflor, kan Ismail allt du kan tänkas behöva för att driva en butik med tofflor och han kan givetvis även reparera när det behövs. Han har kvar en del maskiner bakom butiken och kan reparera och laga tofflorna här på plats.
– För ett antal år sedan flyttade produktionen till Bosnien, där jag också var på plats och hjälpte till att bygga upp verksamheten som idag består av sjuttio personer i produktionen. Jag har egentligen jobbat med det mesta inom företaget och eftersom jag drivit butiken i fem år kändes det självklart att ta över den när ägarna ville avveckla.


I Troentorps går det att hitta tofflor i alla färger och utförande.

Det är en ganska imponerande resa han gjort. Trettiotre år gammal tar han nu över verksamheten där han av en slump hamnade för tolv år sedan. Tillsammans med sin familj, fru och två barn, bor han i Laholm där han hamnade efter att först ha bott i Karlskrona dit han kom som flykting från kriget på Balkan i slutet av 90-talet.
– Det är ganska fantastiskt egentligen, säger Ismail. För tjugo år sedan kom jag hit till Sverige med två sopsäckar med allt jag ägde och nu får jag driva min egen butik. Visst kommer det att bli tufft men det är otroligt spännande och jag är aldrig rädd för att arbeta.

Butikens koncept kommer att vara detsamma som innan. Här hittar kunderna både första- och andrasortering och alltid de senaste modellerna. Den enda skillnaden är att de tofflor som ute i världen kostar från 100 dollar börjar här på 395 kronor.
– Fram tills nu har butiken bara haft öppet under sommarsäsongen men jag kommer att köra på året runt, detta är mitt företag och det jag ska leva på så jag är beredd att jobba mycket. Nu under sommaren har jag öppet varje dag och det är jag van vid efter åren i butiken så det är inga problem.


Överallt i butiken hittar du gamla planscher som berättar om tofflornas historia i Troentorp.

Tofflorna från Troentorp har kommit att få en närmast ikonisk status världen över och kändisar som Sarah Jessica Parker älskar dem. När Solsidan-filmen skulle spelas in i Torekov för några år sedan var hela filmteamet på plats i butiken och visst är det tofflor från Ismails butik vi kan se Mia Skäringer, i rollen som Anna, ha på sig när hon promenerar mot morgonbryggan. Så att säga att August Johanssons toffelfabrik satt Troentorp på världskartan är långt ifrån en överdrift.

När vi träffar Ismail är han bara inne på första veckan efter att butiken öppnat upp för säsongen och det är fortfarande glest mellan kunderna. Men i påsk kommer butiken att ha öppet alla dagar och han är inte orolig för kundtillströmningen, efter alla år i Troentorp vet han att han kunderna är trogna och tofflorna uppskattade.
– Vi har så mycket mer än de klassiska svarta tofflorna, avslutar han när vi tar en runda i butiken. Här finns alla färger och massor av modeller. Oavsett om du vill ha ett par tofflor i trädgården eller på festen har vi dem här!

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK