Ja, det har varit varmt. Mycket mycket varmt!

1356

Kan jag skriva en inledare utan att nämna vädret efter dessa veckor vi haft? Nej, tydligen inte!
Sällan har vi haft ett sånt omslag som i år. Först höll kylan i sig med krafttag och alla undrade när våren skulle komma. Under mars toppade kvicksilvret i Båstad på 8,5 grader och de flesta nätterna bjöd på minusgrader med en av vinterns kallaste nätter den 18 mars, -12,1 grader. Det stora snöovädret som drabbade södra Sverige under påsken i slutet av mars slapp vi dock här på Bjäre. Nattfrosten höll i sig första dagarna av april med -0,1 grader på natten 6 april. Sen hände något. Den 8 april var det hela 22,4 grader som mest och sedan fortsatte det vara ganska varmt med många dagar över 20 grader och vissa lite kallare.

Sen kom maj med fem inledande dagar under 20 grader men från den 6:e tog det fart och kvicksilvret var på 20+ på dagarna. 14 maj maxade temperaturen över 30 grander och sedan dess har det varit högsommarvärme och nästan obefintlig nederbörd över Bjäre. Folk ser sina gräsmattor blir brunare och brunare. En hel del verkar trotsa NSVAs uppmaningar om att vara sparsamma med vattnet för att vi inte ska få akut vattenbrist senare i sommar och vattnar ändå under dagtid vilket med denna värmen ger tveksam effekt.

Hur det blir resten av sommaren vet ingen men härligt har det varit att få ha lite sommar redan innan sommaren borde komma.

I denna värmen samlade vi, tillsammans med Båstad Turism och Näringsliv och Företagarna Båstad/Laholm, de största lokala partierna för att höra deras syn på näringslivsfrågor inför det kommande valet. I de luftkonditionerade lokalerna på Hotell Skansen diskuterades kommunens inställning och ansvar för ett bra företagsklimat i kommunen. Med tre börsnoterade bolag i kommunen samt alla de privata bolagen som står bakom många av kommunens mest välbesökta evenemang kan konstateras att Båstads företagare är mycket viktiga.

Agerar då Båstads kommun på bästa möjliga sätt för att stötta företagande? ”Nej, det gör vi inte för då hade inte två framgångsrika företag lämnat kommunen på senare tid” konstaterade Ebba Krumlinde (C) under valdebatten.
Tyvärr saknas plats i tidningen för att återge allt som sades från politikerna men ett sammandrag finner ni på sidan sex.

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU