Ja – kvaliteten på omsorgen är avgörande

1450
Detta är ett svar på en insändare från Moderata gruppen i Vård- och Omsorgsnämnden som publicerades i april.
Läs den insändaren här

Ulf Jievert och Gösta Sandgren mfl moderater skriver att de med tillförsikt såg fram mot att Aleris skulle fortsätta 3 år till på Åsliden. Ni kritiserar Eddie Grankvist uttalande att äldreomsorg skall drivas i kommunal regi i Båstad. Bjärepartiets ideologi är viktigare än verksamheten skriver de.

Svar: Nu har inte Bjärepartiet någon ideologi mer än att sunt förnuft, god vård mm skall gälla och trots vår positiva syn på marknadsekonomi anser vi att personaltätheten har betydelse på verksamhetens kvalité. Det är här de privata utförarna drar ner för mycket.

Ni talar om valfrihet men var fanns den på Åsliden? Blev det en plats ledig där skulle den fyllas före våra övriga boende oavsett om den äldre kom från Torekov eller övriga halvön! Maten kom från Dafgård i Lidköping pga ert schabbel vid avtalsskrivningen 2012. Trots fina dokument från Kommunfullmäktige 2009 om att all mat skulle lagas på Skogsliden med basråvaror glömdes detta bort när avtalets skrevs. Nu har de boende fått äta fabriksmat i tre år medan övriga pensionärer fått äta Sveriges bästa mat för äldre (Arlas guldkoutmärkelse förra veckan) från vårt utmärkta kök med hängiven personal som ger det lilla extra.

Ni skriver, – tyvärr var Åsliden vårt enda privata alternativ och för oss är kvaliteten avgörande.

Berätta vad var bättre på Åsliden än på våra kommunalt driva hem utom priset? Vad ligger bakom er självsäkra bedömning?
Här har varit skyhög personalomsättning och 60 anställda har passerat revy de tre år Aleris drev boendet.

Följer ni inte debatten i HD ang. Helsingborg med alla protester från anhöriga, brukare och anställda. Attendo och Vardaga har 30% mindre underskötersketimmar än kommunen och det sätter sina spår. Det går inte att trolla hur mycket som helst inom omsorgen!
Eller tycker ni och tror att våra undersköterskor kan springa 30% fortare.

Bo Wendt
Kommunalråd BP

Eddie Grankvist
Ordförande Vård-och omsorgsnämnden