Jag förstår varför folk flyttar till Båstad. Välkomna hit!

2015

En insändare från lokala politiker i detta nummer ifrågasätter byggandet av nya bostäder i Hemmeslöv och runt stationen.

I insändaren finns att läsa:
”Vi är snart uppe i över 1000 lägenheter på kort tid och en befolkningsökning i denna kommundel på 3000 invånare.
Är det detta Båstadborna vill?
Jag tror många valt Båstads kommun för småskalighet, vacker natur, fantastiska grönytor och rekreationsmöjligheter, och social kontroll. Vad tycker Hemmeslövsborna om att få ca 3000 personer åretruntboende runt stationen att dela stränder och rekreationsområden med samt hur påverkar det den dagliga tryggheten?”

Som Båstadbo (kommuninvånare) och dessutom Hemmeslövsbo tänkte jag ge min syn på saken.

I vår kommun finns det många platser att bo på med väldigt olika karaktär. Man kan bo uppe på åsen, ute i skogen, vid vida ängar, nära stranden, avskilt, med nära till grannar, i ortcentrum, vid hamnar, vid stationer med mer. I lägenhet, villa, på en gård eller i en gammal stuga. Bjäre erbjuder allt det där och det är fritt att välja efter vad man önskar.

Med det så borde de som önskar småskalighet, vacker natur, grönytor och rekreationsmöjligheter ha alla möjligheter att få det. Dessutom är allt detta tillgängligt för alla om man bara tar sig några kilometer då Bjäre är fullt av det på många ställen.

Men de som flyttar hit gör nog de för att de tycker att det är ett bra ställe att bo på. Det finns hus till salu på riktigt avskilda platser på Bjäre om det är det man vill.

De som köper och bygger hus i Hemmeslövsområdet verkar gilla just det området. Läget nära stationen möjliggör ett modernt liv med goda pendlingsmöjligheter och nära till rekreationsområden och Sveriges längsta strand. Förskola är på plats och F-6 skola är lovad. Med fler boende i området kommer även service i form av frisörer och caféer med mer.

När Båstads kommun rankas bland andra kommuner hamnar vi bland de bästa i kategorin kommunikation. Det är då tåget och närheten till motorvägen och flygplats som möjliggör detta. Att inte kommunens tomter i Östra Karup säljs utan de i Hemmeslöv vittnar om lägets efterfrågade möjligheter.

Vad anser jag då som en Hemmeslövsbo om att det kommer bo fler åretruntboende i området?
Det finns plats för fler människor här. Att fler personer håller ögonen öppna för vad som händer i området ger snarare bättre trygghet än tvärt om. Att de som flyttar hit skulle ha några onda avsikter med sin inflytt ser jag som föga troligt. De flesta värnar om sitt närområde.

Att dela stranden med fler går också bra. Den är jättestor! Nu på somrarna när fritidshusen och campingarna är fulla av badsugna blir det knappast trångt på stranden. Det finns plats för fler. Skulle det visa sig att det var fler som var på stranden under längre tid på säsongen kanske det till och med är någon som öppnar en kiosk så man kan gå och handla en glass eller kall dricka när man blir för varm i sanden.

Ett samhälle som växer utvecklas, de som inte växer avvecklas. Det är nu inte tid för politiker att ifrågasätta om det ska bli fler invånare i Båstads kommun utan se till att skola, vård och omsorg, infrastruktur med mer hänger med i utvecklingen. Folk flyttar hit! Det händer nu!

Trevlig läsning!


Peter Jakobsson, Redaktör Bjäre NU