Att det en dag skulle finnas en georgisk vinkällare på Bjärehalvön hade nog ingen kunnat tro men vinbonden och arkitekten Jeppe Appelin följde sin vision och nyligen kunde familjen inviga sin Marani som byggts upp i gårdens gamla lada.

När Jeppe Appelin för fjorton år sedan påbörjade det som skulle komma att bli Vejby Vingård var satsningen den första på Bjärehalvön. När han och flickvännen Fariba nyligen kunde inviga sin nya Marani var det inte bara den första i landet utan i hela Norden.

Jeppe byggde en helt unik vinkällare som återigen sätter Bjärehalvön på vinkartan i Norden.

Men vad är egentligen en Marani?
– En Marani är en georgisk vinkällare som är fylld med lerkrus, så kallade qvevri, som grävts ner i marken, inleder Jeppe. Vi beställde dem från Georgien förra våren och sedan har jag byggt källaren sten för sten under tio månader och nu tjugo kilo senare är den klar, skrattar han.

I Georgien är Maranin i det närmaste helig och familjens stolthet, här döper man sina barn, gifter sig och firar livets högtider. Med respekt för dess historia var det självklart att invigningen skulle vara såväl högtidlig som respektfull.
– Vi skulle egentligen haft invigningen redan innan sommaren men som bekant kom det en pandemi som ingen kunnat förutse så vi flyttade den till sista helgen i augusti och genomförde den då i två omgångar för allas säkerhet.

Invigningen förrättades av Shio-Shota Bitskinashvili som är präst i Georgiska Ortodoxa Kyrkan och på plats fanns även Heliga Giorgis Kyrkokör samt Malkhaz Kakabadze från Georgiska ambassaden och föräldrarna till vår svenska ambassadör Ulrik Tideström i Georgien och Armenien.
– Det var en fantastisk upplevelse, berättar Jeppe. Hans Wallmark höll ett mycket uppskattat tal och Giorgi Skhirtladze och Harald Sjöström från Georgiska restaurangen Stumari i Göteborg lagade mat som kombinerades med viner från gården.

Till höger i bild står Shio-Shota Bitskinashvili som är präst i Georgiska Ortodoxa Kyrkan.

För den som vill uppleva vintraditioner som går hela 8000 år tillbaka i tiden finns de numera här på Bjärehalvön, från Kaukasus till Hallandsåsen som Jeppe beskriver det.

Text: Joakim S Ormsmarck
Foto: Anders Sällström, Jeppe Appelin