I förra numret av Bjäre NU träffade vi Daniel Telleborn, livsstilsinspiratör. Han valde att skicka vidare Röda Trådens stafettpinne till Jimi Bergh på Markiscentrum, tillsammans med frågan:
”Hur fungerar det i ditt yrke med din höjdrädsla?”

– Haha, det roliga är att Daniel är mer rädd än vad jag är! Jag framstår som modig jämfört med honom. Kan man skicka frågan tillbaka? Jag har lärt mig hantera rädslan. Det är värst i början, när man ska upp på skyliften eller stegar då skakar benen och sådär. Men när jag börjar jobba och fokuserar på det så går det över.

Jimi har inte alltid varit nervös över höjder. Enligt honom själv så är det två specifika händelser som nu har fått honom att respektera nivåskillnader.
– Innan var jag helt galen om man säger så. Jag kunde gå upp i skyliften och klättra på korgen och sånna grejer!

Den ena incidenten som ändrade på det var när han var uppe med skyliften för att såga ner ett träd. Det blåste så mycket att korgen svajade en halvmeter i sidled samtidigt som han jobbade med motorsågen.
– Sen har även en stege kasat och släppt, och det har satt spår. Det var helt sjukt. Stegen var nog på tio meter med betonggolv under. Men där var en trappa så när stegen släppte så gick den på trappräcket och jag kom ner och landade stående!

Den högsta höjden Jimi varit uppe på i sitt yrke är 25 meter, men det vanligaste är montering på 1,5-plans villor. Han har arbetat på Markiscentrum i ungefär åtta år, men fram till i vintras var han även trädgårdsanläggare.
– Jag jobbade på Mickes trädgårdsservice och blev delägare där 2011. Eftersom Micke även ägde Markiscentrum så fick vi en del i det också då, så att säga.

Att arbeta med trädgård var något Jimi tyckte var roligt redan som barn. Han gillade att gå och fixa i trädgården hemma och när det blev dags för gymnasiet blev det en trädgårdslinje i Önnestad.
– Sen blev anläggning mycket roligare. Att lägga sten och bygga.

För ungefär ett halvår sen valde de alltså att sälja trädgårdsföretaget för att kunna lägga 100 procent på solskyddsbranchen.
– Det är otroligt skönt! Jag saknar det inte alls faktiskt. Det blev så hackat och malet att vara på bägge delar.

Anläggningserfarenheterna har han dock haft stor nytta av hemma i sin egen trädgård där han skapat sig sitt eget smultronställe.
– Jag är rätt nöjd med vår baksida. Jag har fått min lilla pool som jag har tjatat om sen vi flyttade dit för elva år sedan.

Att Jimi skulle hamna i Östra Karup var inget han kunde föreställa sig. Som uppväxt inne i Båstad fanns det alltid en liten rivalitet med de andra orterna på Bjäre, speciellt under fotbollsåren, då man absolut inte kunde förlora något derby.
– När vi letade hus så ringde mäklaren och sa ”jag tror jag har ett hus som passar er, det ligger i Östra Karup” och jag sa blank nej! Men vi åkte ändå och tittade på det. När jag öppnade dörren så såg jag alla visioner. Jag såg direkt att DET skulle jag ha där, och DET där, berättar Jimi och tillägger att planen var att bo där i tre år och renovera, för att sedan sälja med vinst och flytta in i Båstad.


Jimis smultronställe. Foto: Privat.

Hela elva år har nu alltså gått och Jimi håller fortfarande utkik efter drömhuset, även om deras nuvarande bostad sakta men säkert börjar bli enligt deras visioner.
– Men det blir aldrig färdigt. Jag är en sån som alltid kommer på nya grejer. Har jag för mycket fritid så hittar jag jobb att göra. Min fru är inte så himla imponerad av mig ibland när jag sitter i solstolen och får ett litet ryck. ”Kan vi inte ändra lite där och bygga om lite där”, säger Jimi och skrattar.

För att minska antalet fria timmar, och därmed förskona frun några projekt, har Jimi nyligen tagit upp en ny hobby. Tillsammans med förra veckans profil från ”Röda Tråden” Daniel Telleborn har han nämligen börjat spela golf.
– Daniel är tyvärr bättre än mig, men han har ju träningen i sig. Han svingar rätt fritt och jag är som ett kylskåp! Det kan göra mig lite irriterad när vi spelar. Samtidigt är det det som är bra med golf, han går ner i handikapp och så spelar vi på samma villkor när det gäller poängen. Men jag har funderat på att träna i smyg och bara komma en vacker dag och slå honom med hästlängder, DET hade varit jätteroligt!

OM Jimi Bergh

Namn: Jimi Bergh
Ålder: 34 år
Bostadsort: Östra Karup
Yrke: I solskyddsbranchen
Mitt smultronställe på Bjäre: Min baksida

TEXT & FOTO: THERESE BERSÉUS SUOKAS