När iskylan och mörkret faller över ett vintrigt Båstad kan du räkna med att hitta Johan Olmarker bakom Strandängsskolans idrottshall. På asfaltplanen intill skolan har Johan fixat skridskois varje vinter sen 2012, till glädje för många Bjärebor. Det blir många sena kvällar, ibland nattpass och han tycks älska varje sekund.

– Det viktiga är att vara noggrann med underlaget innan man spolar. Man måste skotta undan all snö, sen är det inte så svårt att få till en bra is.

Johan Olmarker, 47, står i beckmörkret bakom Strandängsskolans idrottshall och pekar ut över den tunna isen på asfaltsplanen. Eller, jag tror han pekar. I det påvra skenet från en avlägsen gatlykta är det inte helt enkelt att urskilja Båstads egen ”Spol-Jansson”. Det finns en strålkastare vid planen, men den är inställd med timer och har sen länge slocknat för kvällen. Det är närmre midnatt, den stilla kylan har lagt sig och det är bleke på laholmsbuktens vatten på andra sidan Brunnsparken. Det är ofta vid sådana tillfällen man hittar Johan på just den här platsen. Båstads ismästare har hängt här sen barnsben.
– Alltså, jag älskar den här platsen, konstaterar Johan. Ända sen jag kunde gå har jag hängt här. Vinter som sommar. På gräsplanen intill skolan, på isen, inne i idrottshallen, det fanns alltid något att göra. Det största problemet för mina föräldrar var att få mig härifrån varje kväll, skrattar Johan.

Det var också då som Johan lärde sig att göra is på asfaltsplanen. Några kommungubbar kom alltid och skottade och spolade så fort temperaturen föll och Johan och några kompisar var alltid på plats och tittade och hjälpte till. Och så har det fortsatt. Idag hjälper kommunen till med snöskottning av planen och fixar också bänkar och annan utrustning på och kring isen. Och tillgång till idrottshallen där Johan har vattenslangar, skrapor och annat som behövs. Men själva isen, spolningen och underhållet av den, är det Johan och ibland några av hans kompisar som står för. Många timmar blir det.
– Jo, jag lägger en del tid här när kylan kommer, men jag vet själv hur himla roligt jag hade varje vinter tack vare den spolade isplanen. När jag kommer hit en gnistrande vintereftermiddag och ser hundratals barn och vuxna åka rundor på isen är det värt allt arbete och alla sena kvällar. Att även Strandängsskolans elever kan nyttja isen i samband med sina idrottslektioner ser han som ännu ett plus.
– Det är kanon att alla får möjligheten att bekanta sig med vinteridrott, skridskor, is och allt som hör till, menar Johan samtidigt som han släpar ut en stor vävad vattenslang från ett förrådsutrymme i idrottshallen och öppnar vattenkranen.

Som många vet driver Johan Olmarker Sportshopen på Entré Båstad och någon tror möjligen att hans ”is-engagemang” kommer av hans intresse att sälja skridskor till åksugna Bjärebor. Johan skrattar vid frågan.
– Ha ha, nä riktigt så är det inte. Skulle jag ha en vettig timlön för tiden jag lägger på den här isen hade jag fått ta 22 000 kronor för ett par skridskor. Just nu är jag inte ens säker på om jag har så många rör hemma i butiken, ler Johan.

Det kalla vattnet kastar sig ut ur slangens munstycke och möter nattens iskyla bakom idrottshallen när Johan Olmarker börja spola asfaltsplanen ännu en gång. Det tar inte många minuter innan den svarta isen börjar spegla den avlägsna gatlyktan.
– I morgon förmiddag kommer det att vara fullt med barn och ungdomar på isen och det är så himla kul, konstaterar Johan Olmarker.
– Låt oss nu hoppas att kylan håller i sig ett tag, dom fem väder-appar jag har i min telefon ger lite olika besked varje gång jag kollar.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson