Allt började för fyra generationer sedan med farfarsfar som invandrade från Tyskland till Malmö med fickorna fulla av recept på bland annat korv av olika storlek och smak. Redan 1932 startade verksamheten i Förslöv så det är inte konstigt att Heberleins och Förslöv för många är synonymt.

Vi träffar Jonas Heberlein där han trivs allra bäst, i butiken. Här i lunchrummet, där vi sitter, låg familjens kök under uppväxten och här växte han och systern Marie upp i direkt anslutning till butiken. Efter att ha växt upp i det kombinerade charkuteriet och butiken tog de tillsammans över verksamheten från föräldrarna Gert och Gunnel 1989.
– Vi fortsatte att utveckla butiken och startade även en butik på Storgatan i Ängelholm, berättar Jonas. Vi drev butiken i tio år innan vi kom till läget då vi var tvungna att välja hur vi skulle arbeta i framtiden, nya regler från EU ställde nya krav om vi skulle sälja våra produkter vidare till återförsäljare och resultatet blev att vi byggde en helt ny fabrik tillsammans med externa finansiärer och samtidigt släppte vi butiken som togs över av Hemköp.

Men det dröjde inte ens ett år innan han var tillbaka i butiken. Enkelt kan man säga att Hemköp inte klarade av att driva butiken som de tänkt och Jonas saknade kundkontakten.
– Jag gick in som butikschef för att driva butiken men redan året därpå bestämde sig Hemköp för att stänga ner butiken och jag såg väl då egentligen en framtid i fabriken. Men tillsammans med min dåvarande fru bestämde jag mig till sist för att satsa på butiken och gå tillbaka till det småskaliga igen med hemcharkuteri som vi alltid arbetat. Så i september 2000 tog vi över verksamheten.


Heberleins charkuteri är ett riktigt hantverk som bjuder på goda smakupplevelser.

Jonas och Marie är fortfarande delägare i Heberleins i Båstad AB, eller fabriken som den benämns i dagligt tal, där Marie även arbetar, samtidigt som hon driver en butik tillsammans med dottern Lina på Entré Båstad. För Jonas del ligger allt fokus på butiken här på Vantingevägen där han har en trogen målgrupp som inte drar sig för att åka en bit för att handla kött och charkuterier.
– Våra kunder är oftast utombys skulle jag vilja påstå, visst har vi en hel del Förslövsbor och från resten av Bjäre men också många från hela nordvästra Skåne och södra Halland. De ser det som en utflykt att åka hit och många kommer varje vecka för att köpa det de behöver inför helgen.

Butiken är en specialaffär där man egentligen kan köpa allt man behöver, men fokus ligger av naturliga skäl på den långa charkdisken och det är också den som är den stora samlingspunkten i butiken. Samtidigt fyller butiken en roll som en lokal närbutik där du kan köpa det du behöver för dagen och samtidigt byta några ord med bybor och personal.
– Genom åren har vi testat att vara del av olika koncept inom både Axfood och ICA men vi kan bara konstatera att vi inte passar in där, skrattar Jonas. Idag är vi helt oberoende vilket gör att vi helt själva kan styra vårt sortiment och det passar oss och våra kunder bäst.

I butiken kan du såklart köpa hela sortimentet från den egna fabriken ett stenkast bort, samma produkter som säljs i dagligvarubutiker runtom i landet, men framförallt finns här ett unikt utbud av utbud från det egna hemcharkuteriet som ligger i direkt anslutning till butiken. Med sina kalvrullader, korvar, pastejer och allt det andra kan vi lugnt konstatera att arvet efter Hilmer Heberlein är tryggt i många år till och för Jonas är det lokala fortfarande det absolut viktigaste.
– Vi arbetar så mycket vi bara kan med lokala leverantörer och jag kan inte förstå meningen med att importera mat som rest över halva jordklotet när vi har allt vi behöver i närområdet. För oss kommer kvalitet och service alltid att vara grunden i det vi gör här i butiken.

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK