Båstad Horse Show är årets hästhändelse i Båstad på vackra Bjärehalvön. I år var det dessutom 5-års jubileum för tävlingen och enligt tävlingskommittén rekord på alla plan. Under de fyra tävlingsdagarna fanns omkring 350 ponnyer på plats.

Vanessa Palm, som kommer från Göteborg, hade med sig ponnyn Nonstop som hon tävlar med i dressyr. Bredvid boxen som var en av de drygt 130 provisoriska hästplatserna låg hundarna Tess och Selma. Lillasyster Nicole Palm hade sin ponny i boxen bredvid. Familjen har funnit boende under helgen på First Camp i Torekov där även hundarna var välkomna. Avståndet till anläggningen är inget problem anser de, då Båstad Ridklubb erbjuder flera tilläggstjänster för hästarna i form av tillsyn och fodringar med mera.
– Vi kom från Göteborg igår och pappa kommer när han slutat jobba, berättade Vanessa.

Det är många saker och mycket logistik för att döttrarna ska kunna tävla, något föräldrarna gladeligen ställer upp på. Vanessas tävlingshelg innehöll tre dressyrklasser; Kür och två FEI program. Väderprognosen har de följt noggrant då dressyrklasserna genomförs både ute och inne.
– Jag tog lag SM guld i höstas och för två helger sedan vann jag en klass och kom tvåa i två andra klasser så jag och Nonstop fungerar bra ihop, sa Vanessa.

Tävlingshelgen bestod av både dressyr och hoppning för ponnyer och hästar. Det var ungefär lika många klasser i varje disciplin och kategori vilket gör tävlingen unik.
– Vi vill främja mötet mellan de unga ryttarna och de mer rutinerade. Vi vill ge alla möjlighet att se både hoppning och dressyr i lika stor utsträckning, förklarade Madeleine Fosse som var tävlingsledare för dressyren de första dagarna.

Ryttarna kommer från hela Sverige till Båstad Horse Show. Anläggningen och de sjuttio funktionärerna såg till att bjuda på de bästa förutsättningarna. Tävlingskommittén består av totalt tio personer och de har arbetat mycket inför det stora arrangemanget. De 32 sponsorerna är dessutom oumbärliga för genomförandet.
–Våra sponsorer är vi oerhört glada för, utan dem är vi ingenting, förklarade föreningens ordförande Bibbi Buhre.

De lokala krafterna står bakom föreningen som nu visar att de både i genomförande och med anläggningen håller toppklass i ridsportssammanhang.
– Vi är dessutom mycket tacksamma att nyligen kunnat fylla på underlaget i stora ridhuset med medel från Stiftelsen Gripen. Anläggningen håller mycket hög kvalitet, sa Madeleine.

Helgen innehöll bland annat kval till Falsterbo Horse Show och kval till SM i inverkansridning i hoppning för ponny. Hoppningen genomfördes ute på gräsbanan som är 103 x 80 meter. En bana som i år var grön och med perfekt svikt under hovarna för hästarna.
– Hälften är gjort med det fina vädret när det kommer till tävlingssammanhang. Att vi dessutom haft regn ungefär en gång om dagen den senaste tiden har gjort våra underlag oerhört bra i tid till tävlingens början. Det är som natt och dag mot förra året, då det var en knastergul och hård gräsmatta vi kunde erbjuda ryttarna, berättade Bibbi Buhre.

TEXT & FOTO: ANNA MATRE