Klik venligst
PERSONPORTRÄTT 2020-07-11 KL. 12:16

Kajsa Falck Torlegård

Kajsa Falck Torlegård

Kajsa Falck-Torlegård har vuxit upp i en skara av fem syskon, där tennis alltid varit ett stort intresse. Hon är mamma till tre döttrar, projektledare på Stockholmsmässan och Båstad-somrarna trogen ända sedan åren med Kalle Anka-cup.

Officiella titeln är ”operative event manager”. Hon har varit på Stockholmsmässan i Älvsjö i drygt 30 år. Kajsa har jobbat med alla organisationens olika inredningsmässor. Just nu ägnar hon sin tid åt Formex, som är Nordens största inköpsmässa för inredningsdesign. Formex äger i normala fall rum två gånger om året – mitten av augusti och mitten av januari. 2020 blir det av kända skäl inget av med augusti-upplagan. Så nu är siktet istället inställt mot nästa vinter. Under fyra dagar i andra hälften av januari möts förhoppningsvis alla leverantörer, inköpare, stylister och hantverkare för att inspireras och göra affärer. Mässan är enbart öppen för branschfolk, men färg- och formälskande Kajsa gläntar ändå lite på luckan speciellt för Bjäre NUs läsare. Formex tar nämligen fram ett trendprogram för varje mässa.

– Inför höst/vinter 20/21 känns det annorlunda. Vi funderar på hur den här tiden med Corona, isolering och hemarbete påverkar oss. Förhoppningsvis blir vi lite mer medvetna om påverkan på miljön, kvalitet och att uppskatta det vi har. I den mänskliga naturen ligger behov av att boa och skapa trivsel runt omkring oss.

Kajsa och hennes trendanalyserande kolleger ser två huvudspår:
– Det ena är mer introvert. En lugn, sober och avskalad miljö där utsmyckningen är subtil och visas i hög klass på material och hantverk. Matta ytor, dämpande textilier, transparens och ljusa vita nyanser ton i ton i kontrast till mörka nästan svarta färger som skapar djup och en exklusiv känsla.

– Som motpol ser vi en mer extrovert stil med uttryck från konstvärlden. En reaktion mot tristess, ett nytt livsbejakande och lekfullt sätt att kombinera designobjekt och loppisfynd där färgerna spelar stor roll. Orange, turkos, rött, knallblått lugnas ned med puderrosa och neutraler för en ”arty” känsla.

Vi ”hotar” med att göra en egen trendspaning hemma hos Kajsa i sommarbostaden för att se att hon lever som hon lär. Det är hit, till det alldeles lagom stora radhuset mittemellan Köpmansgatan och Agardhsgatan, inredningsexperten och projektledaren längtar varje år. Tennisentusiasten måste vi förresten också tillägga. Kajsas relation till Båstad inleddes med ett tennisläger i Neptunstugan vid Malen, som Djursholms Tennisklubbs hyrde under några somrar på sent 70-tal. Ett läger som följdes av den tidens stora händelse: Kalle Anka Cup.
– För mig var ambitionen att spela på en nivå så jag kunde tävla i Skol SM, Kalle Anka och andra turneringar. Jag var ingen stjärna, men tillräckligt duktig för att hänga med några omgångar. Pappa var engagerad i Djursholms tennisklubb och trivdes med att få skjutsa runt oss syskon på sommarturneringar i Skåne.

Båstad var sommarens höjdpunkt och efter att ha kuskat runt i många år köpte föräldrarna radhuset där Kajsa och hennes döttrar numera residerar. Pappa Bertil var arkitekt och ritade bland annat både Danderyds tennishall och Djursholms.
– Pappa gick bort i mars, 94 år gammal. Jag är så glad att vi så sent som i somras (2019) satt bänkade vid centercourten på finalen i Swedish Open. Han älskade tennis och Båstad.

Det första Kajsa gör när hon kommer till Båstad för sommaren är att gå ned till havet.
– Jag älskar känslan, ljuset, vågorna, doften…

Ett optimalt Båstadsdygn inleds med ett morgondopp ute på piren.
– Är jag uppe med tuppen kan jag stöta på en viss Claes, haha.

– Därefter blir det lite jobb i huset och trädgården, det är alltid någonting som ska fixas. Följt av en välförtjänt lunch eller fika under det magnifika valnötsträdet i bokhandelns trädgård. Då passar vi på att köpa sommarböcker i den trevliga bokhandeln.

På vägen tittar Kajsa gärna in i byns mysiga inredningsbutiker. Av purt nöje, brinner man så brinner man.
– Sedan tar vi en utflykt upp på åsen, tittar in och köper goda ostar på Tant Grön och stannar spontant på någon loppis på vägen.

– Middag blir det i den egna trädgården med familj och vänner, sen promenad längst stranden i solnedgången eller bara sitta mot den solvarma väggen på piren och se solen gå ned. Sen kryper jag ned och lyssnar på Sommar på radion och längtar till nästa morgons dopp.

Text: Claes Kanold
Foto: Johan Sellén