Veckan efter midsommar är det åter dags för kammarmusikfestival i Båstad, en av landets främsta musikupplevelser. I år komponeras programmet av en ny konstnärlig ledare, internationellt välrenommerade konsertpianisten Roland Pöntinen.

Temat för årets festival är ”Varifrån kommer musiken”, en fråga som Ingemar Bergman frågade sina lyssnare i radioprogrammet Sommar (2004). Bergmanåret 2018 firas över hela världen, så även i Båstad med anknytning till historiska filminspelningar och regissörens djupa förhållande till musik.
– Roland har tagit in scenmusiken från Bergmanfilmerna samt en filmförevisning, han har även tagit in jazzen och på den vanliga klassiska musiken är det stor bredd med allt från fantastiska stråkkvartetter till solouppträdanden, berättar Ulla O´barius som är Kammarmusikföreningens styrelseordförande.

Uppmärksamheten kring år-ets festival har varit stor redan tidigt.
– Det är en otrolig efterfrågan på biljetter i år, vi har sålt bättre än någonsin, berättar Ulla.

Föreningen tror att detta beror på att den nya konstnärliga ledaren Roland Pöntinen har komponerat en sån bredd i programmet.

Att de har sålt rekordmycket tidigt är glädjande då festivalen är väldigt beroende av biljettintäkterna. En konsert är slutsålt redan drygt två veckor innan. Runt 5000 besökare väntas.
– Det är helt otroligt att en kammarmusikfestival i lilla Båstad kan locka så mycket folk, det är ju inte London eller New York vi pratar om, säger Ulla glädjande.

De räknar med att sälja biljetter för 700 000 kronor i år. Ulla tror att en av anledningarna till framgången är att festivalen genom åren blivit ganska känd.
– Roland Pöntinen som ändå har en ödmjuk uppfattning tror att Kammarmusiken i Båstad i framtiden kommer bli lika omtalat som tennisen. Och visst ser det ut som att det går åt det hållet, konstaterar Ulla.

Festivalen är även väldigt beroende av ideella krafter och de har runt 100 personer som ställer upp och hjälper till gratis.
– De hjälper till med transporter, caféer, biljettförsäljning och allt annat som krävs för att ge service till besökarna. Utan dem hade detta aldrig kunnat äga rum för vi har inte råd att avlöna alla som behövs, säger Ulla. Det är fantastiskt att de ställer upp! Stort tack till dem!

Roland har gjort en otrolig insats för att få till årets program med den bredd och djup som det innehåller. Han blir även som ett nav för hela festivalen då han spelar på sin flygel varje dag. På fredagen är det Bermandagen som är ett nytt inslag för i år då det är Bergmanjubileum och en speciell hyllning till honom. På torsdagen är det konsert för barnen.
– Vi har i år en barnkonsert som är väldigt exklusiv. Det är Roland Pöntinen och Love Derwinger som spelar fyrhändigt piano och mimskådespelaren Helena Björselius som lagar en musiksoppa. Alla barn går gratis på detta men de måste anmäla sig, berättar Ulla.

Konserterna kommer att hållas på Apelrydsladan, Mariakyrkan, Västra Karups kyrka, Torekovs kyrka, Agdasalen, Skånegården, Norrvikens Trädgårdar och Birgit Nilsson plats och även hennes museum.
– Känner man inte igen exakt den musiken som enligt programmet ska spelas på någon av konserterna så är det bara att komma och bli överraskad. Allt som spelas är bra, säger Ulla.
– Bra musik behöver ingen bruksanvisning lika lite som man behöver en manual för att uppleva en solnedgång. Dessutom tror jag på en korsbefruktning av olika konstformer som berikar varandra, säger Roland Pöntinen.

För att vara säker på att få plats bör biljetter förköpas men det går att köpa på plats vid de olika konserterna.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: GERT-HÅKAN ERICSSON