Klik venligst
RÖDA TRÅDEN 2020-05-08 KL. 06:22

Kämparglöden gav Sebastian ett EM-brons

Kämparglöden gav Sebastian ett EM-brons

Som den uppmärksamme läsaren säkert noterat har Röda Tråden haft ett uppehåll på några veckor men nu är vi tillbaka igen. Senast vi sågs träffade vi Sanne Björn som gjort en stor livsstilsförändring genom sin medverkan i årets Biggest Loser på TV4. Sanne skickade tråden vidare till Sebastian Rodriguez med frågan ”Krävs det disciplin för att nå framgångar inom kickboxning?”.

Vi träffas hemma i lägenheten i Grevie. Även om Sebastian är uppväxt i Ängelholm är det Bjäre som kommit att vara hemma under hela uppväxten och som tolvåring hamnade han och familjen i Grevie. Idag bor han och sambon i en lägenhet mitt i Grevie med närhet till såväl naturen som gymmet i Förslöv och klubben i Ängelholm, viktiga aspekter i ett liv som till stor del kretsar kring träning.

Hur kom det sig att du började med kickboxning?
– Egentligen började det när jag var i femtonårsåldern då jag testade lite MMA. Jag hade vänner som höll på med det så jag testade på men motivationen räckte inte till då. Jag visste redan då att när jag väl satsade skulle jag lyckas och i den åldern hade jag inte det tänk som krävs, så jag väntade helt enkelt. Om jag hade börjat på allvar då hade jag förmodligen inte lyckats så bra som jag gjort nu.

Det skulle komma att dröja ett bra tag innan Sebastian återupptog kampsporten. Först i oktober 2016, för drygt tre och ett halvt år sedan återvände han till klubblokalen, då med målsättningen att bli bland de allra bästa. Prisskåpet som står i vardagsrummet vittnar om att han lyckats.
– Jag hade passerat tjugo och kände att jag hade tiden och motivationen att satsa. Egentligen hade jag tänkt MMA men det fanns inget i närheten så det blev kickboxning som jag testade på och fastnade direkt.

Kickboxningen skapades i USA för att olika stilar inom stående kampsport skulle kunna tävla mot varandra under gemensamma regler. I dag är kickboxning en egen sport och idrott, vilken har utvecklats till flera olika discipliner varav Sebastian tävlar i de två högsta disciplinerna, Low Kick och K1, varav den sistnämnda är den som han representerat landslaget i.
– När jag fick förfrågan från landslaget hade jag inte hållit på så länge och hade ingen direkt erfarenhet av K1, de hade fått ett avhopp och frågade mig. Nu har jag tävlat EM, VM och en internationell tävling så det har gått snabbt.



Sebastian med mästarbältet.

Hur lyckas man ta brons i EM efter att bara ha tränat i ett och ett halvt år?
– Jag tror att viljan är det absolut viktigaste. När jag vann brons i EM hade jag gått kanske fyra-fem fighter och mötte killar som gått hundratals. Man måste ha viljan och drivet och jag har den kämpaglöden i mig helt enkelt.

Sannes fråga var om det krävs disciplin och jag gissar att detta är svaret?
– Absolut, jag ger inte upp utan jag har viljan att lyckas och den driver mig framåt. Sedan har det så klart lite med talang och att göra, man måste ha det också. Jag har alltid älskat kampsporten och jag visste att jag hade talangen så det har såklart bidragit.

Normalt tränar Sebastian ett till två pass om dagen, fem dagar i veckan, men i det läge vi befinner oss just nu med Covid-19 är klubben i Ängelholm stängd och alla tävlingar inställda vilket kommit att innebära att mindre träning och vila för kroppen. Sebastian menar att alla kan träna kickboxning. Som instruktör, både på gymmet i Förslöv ock på klubben i Ängelholm, tränar han allt från rena nybörjare till de som kommit längre i sporten.
– Vissa menar att de inte kan träna, de har för dålig fysisk och så vidare men det är ett perfekt sätt att bygga upp fysik och sin kropp. Jag menar att alla kan träna kampsport, vill man sedan nå längre krävs det där extra i form av drivet.

Men avslutningsvis, hur farligt är kickboxning?
– Det är inte så farligt som man lätt tror, om man lär sig tekniken hur man ska slå och blockera är det inte farligt. När det blir skador är det ofta nybörjare som skadat någon mer erfaren, man går in för kung och fosterland utan att ha koll. Det är allra viktigaste, att ha kontroll över det man gör.


OM Sebastian



Namn: Sebastian Rodriguez
Ålder: 25 år
Bostadsort: Grevie
Yrke: Gyminstruktör inom kickboxning
Mitt smultronställe på Bjäre: Grevie Backar och Hovs Hallar.

Sebastian skickar vidare tråden till Dan och Maria Lupan som driver Spisen i Förslöv. Frågan han skickar mer är ”Hur kan det komma sig att ni drivit Spisen under så många år?”.

TEXT: JOAKIM S ORMSMARCK
FOTO: PRIVAT