De har alla gemensamt att de gått på Apelrydsskolan och fortfarande har kvar Apelrydsandan i kroppen. I år firar kamratföreningen 20 år och har idéer för att utvecklas och kunna bidraga med mer till dagens elever.

På dagens schema för styrelsen i kamratföreningen, som samlats på Apelrydsskolan 40-70 år efter de slutade där, står att kuvertera inbjudan till 20-årsjubileumet där de enligt inbjudan ”ser fram mot att träffa varandra, dela minnen och påminna varandra om bus och allvar”.

Föreningen grundades för 20 år sedan och då var det Eva Thorén som drog i trådarna och var föreningens första ordförande. Eva är 85 år gammal och gick på Apelrydskolan för nästan 70 år sedan. Sedan starten har styrelsen förändrats lite under åren.
– Vi är en kamratförening för före detta elever här på Apelrydsskolan. Jag är före detta elev och har sedan även jobbat här i nästan trettio år. Den stora händelsen för oss är årsmötet där vi bjuder in alla cirka 140 medlemmar, berättar föreningens nuvarande ordförande Birgitta Lundgren.

Ett av målen med föreningen är att bygga broar mellan gamla och nya elever. De vill gärna se att fler före detta elever ansluter sig till föreningen men de som gått på skolan på senaste tiden har de svårt att locka till sig.
– Vi gör allt för att få dem att känna sig välkomna, vi använder dagens verktyg med Facebook och hoppas att de kommer, säger Birgitta.

Kamratföreningen har även skänkt en del saker till skolan, bland annat ett biljardbord, matsalsservicen och en stor grill. Gåvorna finansieras med föreningens medlemsavgifter och ett litet lotteri.
– Det är en stor glädje att kunna ge dessa gåvor, säger Birgitta.


Delar av kamratföreningens styrelse på plats på Apelrydsskolan. Från vänster: Ingrid Andersson, Gunvor Åkesson, Margareta Rosengren, Birgitta Lundgren, Liss-Beth Örning och Eva Thorén.

Varje år ger föreningen ett stipendium till två elever, en manlig och en kvinnlig student, som är på 2000 kr vardera och det baseras inte på kunskapsprestationer.
– Det baseras på hur de är som vänner och hur deras hjärta omsluter sig för bästa kamratskap och sann livsglädje, berättar Birgitta.

Stipendierna är tänkta att vara en bro mellan tradition och nyskapande. De nomineras av eleverna själva samt lärarna och rektor. Stipendierna delas ut i samband med studentavslutningen.

Nu vill föreningen starta caféträffar där de gamla eleverna kan möte de nuvarande eleverna får att utbyta erfarenheter och historier. Allt för att skapa en tätare kontakt mellan kamratföreningen och dagens elever.
– Vi kan berätta hur det var förr och de kanske kan visa lite av vad de sysslar med på dagens kurser, berättar Birgitta.
– Eleverna är nyfikna på vad vi sysslar med när vi är på skolan och vi berättar gärna, säger Liss-Beth Örning.

Styrelsemedlemmarna som denna dagen samlats pratar om Apelrydsandan som de alla känner av.
– Den står för livsglädje och livskunskap samt allas lika värde. En grund för att komma vidare till universitet och ut i livet, berättar Birgitta.
– En gång Apelrydare, alltid Apelrydare, fyller Ingrid Andersson i.

Bjäre NU frågade en elev varför han valt Apelrydsskolan. Han svarade: Jag har en kompis, som har gått här och han sa att det var en bra skola. Så därför valde jag Apelrydsskolan!

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON