I år satsar kyrkan i Båstad lite extra med sina sommarkonserter. Kända namn kommer för att uppträda i Mariakyrkan tillsammans med lokala förmågor. Till första onsdagskonserten kommer Åsa Jinder, sedan avlöser stjärnorna varandra.

Sedan 1920-talet har det varit sommarmusik i Mariakyrkan. På senare åren brukar det vara vid ett fyra-fem tillfällen på onsdagarna och lika många på lördagar.
– Vi ville satsa på lite mer namnkunniga och kända artister i år, förklarar Andreas Lindgren som är organist i församlingen och sedan 17 år ansvarig för sommarmusikprogrammet.

Första konserten är på lördagen 29 juni och sedan på onsdag 3 juli kommer Åsa Jinder och senare i juli kommer Magnus Johansson tillsammans med Björn Ranelid, Nils Landgren & Martin Berggren Trio. Sista onsdagskonserten är på en tisdag och då kommer lokala sångerskan Carolina Söderman som möter låtskrivaren Peter Hallström.
– Det är på onsdagskonserterna som vi har tagit in de bästa artisterna, så brukar vi ha det. Jag är jätteglad att vi fått ihop dessa namnen. Nisse Landgren är en personlig favorit säger Andreas. Björn Ranelid är ju kontroversiell och unik på sitt sätt och det är kul att han kommer. Antingen gillar man honom eller inte, det brukar dela folk.


Nisse Landgren. Foto: Sebastian Schmidt

I Mariakyrkan är det begränsat med utrymme och från vissa platser är sikten helt eller delvis skymd av pelare. Framme i sidoskeppen av kyrksalen finns numer stora TV-skärmar som visar vad som händer på scenen. Till vissa av konserterna är det olika biljettpriser för platser med olika bra sikt.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON