På idrottsplanen i Västra Karup har det varit full aktivitet när en gammal tradition återupptogs. Det är Karupiaden som uppkommit efter många års uppehåll. Barn och ungdomar tävlar i olika grenar som kräver olika egenskaper och kunskaper.

– Detta är en av våra sommarlovsaktiviteter. Vi brukar ha cirkelträning och fotbollsskola så det finns något att göra för barnen och ungdomarna, säger Jens Nygren som är ordförande i Västra Karups IF.

Denna sommar frågade kommunen alla föreningar om de kunde arrangera aktiviteter som de kunde vara med och finansiera. VKIF nappade på förslaget.
– Vi hade två förslag, det var fotbollsteknik och denna Karupiad. Det är något som funnits för flera år sedan, tror det var 15 år sedan sist. I den är det både lektävlingar och vanliga tävlingar, förklarar Jens.


Jens Nygren, ordförande i Västra Karups IF.

Bland grenarna fanns Vardagsboule där de körde boule med vardagsprylar. De tävlade i att Kånka Vatten, men det var i olika bra eller dåliga behållare. De gjorde Kubbstafett som var kubb på tid. De hade en gren som hette Samma tid, där skulle laget ta sig runt planen på en tid och sedan upprepa samma tid kommande varv. När Bjäre NU hälsade på skulle de göra grenen Klingsmann där barnen skulle glida så långt som möjligt på presenningar preparerade med vatten och såpa.
– Det är Mästarnas Mästare och Bäst i Test-stuk på grenarna, säger Jens.

Totalt var det cirka 65 barn som deltog så det var cirka 20–25 i de olika åldersgrupperna.
Två tredjedel var från VKIFs fotbollsverksamhet. Resten var barn från omnejden eller fritidsboende sommargäster.
– Många av barnen får nya kompisar här och det är kul.


Lag 3 var kalla efter Klingsmann.

En av grupperna som försökte vinna genom att glida längst bestod av fem killar i åldrarna 10–12 år. De använde olika tekniker med eller utan tröja.
På resultattavlan var de markerade som lag 3 men Henry Dorf, Fabian Pettersson, Alvin Andéasson, Benn Nilsson och Morris Larsson kallade sitt lag för Oregano.
– Det var jätteroligt att glida. Denna grenen var nog den roligaste, var gruppen enade om.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON