Varje lördag under vintrarna står Förslöv Grevie viltvårdsklubb vid parkeringen vid Förslövs kyrka och säljer fågelfrön, talgbollar och annat som fåglar gillar. Detta har de gjort i 20 års tid och kunderna är trogna.

– Vi säljer till i stort sett självkostnadspris. Det viktigaste är att folk köper och hjälper till att mata fåglar, berättar Bengt Malm som representerar Förslöv Grevie viltvårdsklubb.

Det är viktigt att mata fåglarna, allra helst om det blir kallare och snö. Sen är det rogivande att se fåglar komma in i trädgården. En del av våra kunder är väldigt fågelintresserade och håller koll på vilka olika arter som kommer till dem, sen blir det vårt samtalsämne lördagen efter när de kommer och ska fylla på lagret hemma, säger Bengt.

Tidigare har det sålts på västra Bjäre också men det gör de inte längre.
– Vi har fått en del kunder till oss som tidigare handlade där.

En trogen kund som var på plats är Christer Unosson från Förslöv.
– Det är viktigt att tänka på fåglarna, säger Christer.


Christer Unosson, i kepsen, köpte lite fågelfoder av Bengt Malm från Förslöv Grevie Viltvårdsklubb.

Under timmen kom det runt 20 kunder.
– Blir det snö brukar det komma fler kunder, säger Bengt.

Viltvårdsklubben, som har över 50 år på nacken, gör mycket mer än bara ser till att det finns fågelmat att köpa.
– Nu ska vi börja bygga lite fällor för svartfågel. Vi tycker det är alldeles för mycket kråkor, råkor, skator och likande här på Bjäre nu. Sen bygger vi utfordringsautomater till fasaner.


En av de typer av foder som de säljer.

Att vi har mycket kust runt Bjäre är något som klubben tar i beaktning.
– Vi är ju rädda för vad som kan hända om det blir ett oljeutsläpp eller annat. Vi utbildat oss i hur man tvättar oljeskadade fåglar och det är inte helt enkelt. Kräver en del kompetens.

Ett problem som kommit på senare tid är vildsvin.
– En del av de som odlar majs har problem med vildsvinen. Det finns jägare som försöker hålla koll på dem. De har ju inga naturliga fiender i naturen och reproducerar sig enormt.

Klubben har runt 100 medlemmar men det är bara runt 10 personer som är de aktiva. Alla lägger ner sin tid helt ideellt.
– Det är svårt att hitta folk som vill engagera sig i klubben. Nu är vi i styrelsen gamla till åren och vi skulle gärna se att lite yngre ville engagera sig. Man måste inte heller ta på sig stora uppgifter eller ansvar utan börja med att hjälpa till lite grann, förklarar Bengt.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON