Bara ett stenkast från Hallandsåsens böljande bokskog ligger Båstads enda lokala bryggeri. I en liten industrilokal på Båstad Företagsby har Olof Kasselstrand förverkligat drömmen om ett eget bryggeri.

Det är en speciell känsla att kliva innanför dörrarna. Doften av jäst och öl möter näsborrarna och hela miljön andas industri i litet format. De rostfria tankarna står på rad och längre in ligger ekfaten med suröl. En miljö som gemene man inte möter så ofta då de flesta bryggerier endast säljer sina produkter till Systembolaget eller grossister. Men Vilda Bryggeri har valt en delvis annan väg.
– Vi får inte sälja starköl men folköl är fullt lagligt så där har vi tagit fram så kallade growlers, flaskor på runt två liter, som våra kunder köper här på bryggeriet och sedan kan komma tillbaka varje fredag och fylla på, berättar Olof Kasselstrand.

Olof berättar att responsen varit väldigt bra trots att man egentligen inte marknadsfört satsningen så mycket ännu. Målsättningen är att kunderna ska kunna testa en ny öl varje vecka, eller köra vidare på ett säkert kort som de testat tidigare. Visst hade det varit kul att sälja starköl men samtidigt menar Olof att det är smaken och inte procenthalten som är det viktigaste.

Vilda Bryggeri kom till efter att Olof jobbat extra på ett bryggeri i Sydney och sedan fortsatt i liten skala hemma. Tanken på ett eget bryggeri tog fart och resultatet blev Vilda Bryggeri.
Målet är att i framtiden kunna ägna sig helt åt företaget men än så länge arbetar han vidare som IT-konsult, bryggeriet får växa i lagom takt.
– Vi jobbar brett med olika typer av öl men det som kommit att bli lite av vårt specialområde är suröl där vi arbetar med många olika sorters jäst för att sedan lagra ölen på rödvinsfat mellan ett halvår och ett år. Vi experimenterar gärna och säljer huvudsakligen via mässor runtom i landet. Vi gör även mycket så kallad belgisk öl, Farmhouse Ales.


Vilda Bryggeri har som målsättning att kunden ska kunna smaka en ny öl varje vecka.

Olof berättar att de gärna testar nya saker. I samarbete med lokala odlare och producenter har de testat allt från havtorn och granris till druvor från Vejby Vingård. Här får varje öl sin egen karaktär från gång till gång till skillnad från de två sorterna som idag hittat in på Systembolaget.
– Vi har idag två olika öl på flaska som finns på Systembolaget och dessa ska såklart smaka likadant varje gång de bryggs, skrattar Olof.

Till sin hjälp i bryggeriet har Olof kollegan Matthew Dono som arbetar heltid som bryggare. Tillsammans testar duon sig fram bland jästkulturer och lokala ingredienser. Att ha möjligheten att sälja sin produkt direkt till konsumenten via growlers ger dem en direkt feedback på vad kunderna tycker om.
– Det roliga är att kunna diskutera de olika smakerna direkt med den som köper vår öl, det är samma sak när vi säljer folköl här på bryggeriet eller starköl när vi är på mässorna. Den direkta responsen betyder mycket, avslutar Olof.

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK