Våren 2019 öppnade Båstad Makerspace, ett ställe för modern kreativitet i föreningsform. Det var entreprenören Jonas Blanck som med sitt teknikintresse såg till att det var möjligt. Samarbetet med näringsliv och kommun utvecklades inte som tänkt. Nu vill Jonas få in Makerspace på skolan och ett steg i detta var att låta lärarna testa tekniken på sin utvecklingsdag.

Under 2019 var det stundom full aktivitet på Båstad Makerspace. Nyhetens behag kanske bidrog till entusiasmen men sen vek intresset lite. På grund av corona avtog verksamheten. Nu stänger Jonas Makerspace i lokalen i Designgården, ekonomin går inte runt.
– Kommunen har visat stort intresse för verksamheten på Makerspace men inte i form av att stötta med lokal eller hjälpa till med hyra. Det andra problemet är att vi inte hittat tillräckligt många engagerade föräldrar som kan hjälpa till att driva verksamheten. Därför tror jag att det är tillsammans med skolan som vi behöver ta oss vidare.

För att uppmärksamma pedagogerna på Strandängsskolan om vad Makerspace är så gjorde Jonas ett gästspel under studiedagen. Totalt runt 80 pedagoger från förskoleklass till nian fick under dagen, uppdelade i olika grupper, se på och testa lite tekniker som finns på Makerspace. På ena stationen skulle lärarna bygga en linbana med robotlego. Efter en snabb genomgång och med ett fingerat uppdrag att skapa en linbana mellan Torekov och Hallands Väderö fick pedagogerna en halvtimme på sig.
– Det var en utmaning. Man tänker nästan lite för komplicerat först, konstaterade Rebecca Johansson som klarade uppgiften tillsammans med Lina Wernersson.


På ena stationen skulle lärarna bygga en linbana med robotlego. Här ser vi Rebecca Johansson och Lina Wernersson med sitt bygge.

På den andra stationen demonstrerades 3D-skrivare. De flesta pedagoger hade ingen erfarenhet av dessa, många hade inte ens sett en i arbete. Under dagen framkom det dock att det finns en 3D-skrivare på Strandängsskolan sedan tidigare.
– Tyvärr så var det ingen som hade använt den och ingen som visste hur man gör. Tyvärr är det ofta så det ser ut på skolorna. De köpte in utrustningen lite för tidigt då den var dyr och komplicerad men så ser det inte ut idag, förklarar Jonas Blanck.

Jonas berättade exempel på användningsområden för 3D-skrivare. Vilka saker man kan bygga och att det inte behöver vara så komplicerat.
– För tio år sedan var det komplicerat men det är det inte idag. Om man tänker till lite så kan man kombinera tekniken med många olika ämnen. Varför inte bygga upp byggnader i Båstad med 3D-skrivare, eller historiska monument. Inom matematiken kan man göra olika geometriska former, till hemkunskapen skulle man kunna göra pepparkaksformar, förklarade Jonas.

Även skolledningen fick ta del av vad Makerspace har att erbjuda.
– Det är spännande och roligt att se vad man kan göra. Sen visste jag inte att man kan få en 3D-skrivare för så lite som 3000 kronor. Alla verkar vara jätteintresserade av detta. Vi hoppas att vi kan samarbeta med Makerspace på bättre sätt framöver, säger Lotta Holte biträdande rektor på Strandängsskolan.


Jonas visar en 3D-printer in action för pedagoger från Strandängsskolan.

Nu när Makerspace flyttar ut från lokalerna i Designgården hoppas Jonas på något samarbete med skolan.
– Att hitta en lokal för Makerspace inom skolan skulle vara det bästa. Då blir det mer naturligt och enkelt för lärare och elever att kunna nyttja sakerna. Denna dagen var ett viktigt led för att introducera teknikerna för lärarna. Ett sätt att fånga intresset, sen får vi gå vidare med praktisk utbildning om vi kan samarbeta vidare, säger Jonas.

Att kunna hantera modern teknik anser Jonas vara viktigt för dagens elever.
– I framtiden kommer dagens barn att behöva kunskap om 3D-skrivare och annat när de ska ut i arbetslivet. Utmaningen är nu att få folk att förstå hur de kan integrera teknikerna med vanliga undervisningen och få in det i läroplanen, säger Jonas.

Hur det blir med Makerspace i framtiden är i dagsläget oklart. Jonas är lyhörd inför samarbeten och hoppas på en lösning snart.

TEXT & FOTO: PETER JAKOBSSON