Inbäddad i grönskan intill Förslövs Tennisklubb stoltserar numera en nybyggd padelbana. Placeringen av banan har diskuterats under de senaste åren, där den nu står smälter den in i den grönskande miljön. Invigningen firades med bubbel och tårta.

Bandet klipptes av Tony Ewald, ordförande i Förslövs tennisklubb, med hjälp av några av sponsorerna, stiftelserepesentanterna Mats Paulsson från sin egen stiftelse och Mats Nilsson från Stiftelsen Gripen.
– Det är helt otroligt hur padelsporten tagit fart och banorna finns tillgängliga på snart varje större ort på Bjäre, sa Mats Paulsson när banan var officiellt invigd.

Tennisen var ju en otrolig succé under 1980 och -90 talen, klubbstugan i Förslövs tennisklubb byggdes 1986 och banorna var fulla nästan jämt, berättar Torben Persson, en av de aktiva i föreningen. De senaste åren har intresset för tennis sjunkit och många föreningar har likt Förslövs TK upplevt en ordentlig svacka.
– Man ska ju ha det i åtanke att föreningslivet i stort gått ner, inte bara tennis, det har varit svårare att engagera ledare i många sammanhang. När föreningar kommer på goda idéer i nytänkandet som kan ge nytändning är vi stolta över att få hjälpa till med finansieringen, förklarar Mats Nilsson från Stiftelsen Gripen.

Padel spelas oftast med en partner mot ett annat par. Många av reglerna kommer från tennisen. Sporten som är lik flera andra racketsporter har blivit populär då den är enkel att lära, social då man spelar dubbel, innehåller finess och spänning, inte bara råstyrka och krävande fysik.
– Det kommer utveckla föreningen med läget där skolan finns nära och bokningssystemet är snabbt och enkelt, kommenterade Mats Nilsson som själv är aktiv padelspelare.

Tankarna kring en padelbana har funnits några år i föreningen men fick sitt slutgiltiga svar efter förra sommarens torka då tennisverksamheten överhuvudtaget inte gick att genomföra på grund av torkan och bevattningsförbudet.
– Alla andra spelar ju padel så det är ju bara att byta, nej men skämt å sido, vi har diskuterat det en tid och när vi inte kunde nyttja våra tennisbanor alls förra sommaren var det lätt att ta ett beslut, sa Anders Höjman, junioransvarig i föreningen.

När beslutet väl var taget gick det snabbt. Markarbetet gjordes av Peab och därefter kom tre spanjorer och arbetade tre intensiva dagar med monteringen.
– Det yngre och det äldre gardets kamp har det varit här under några år. Den yngre generationen i klubben kände starkt för detta och vi andra gråhåriga kände att det var dags att låta dem få lite att säga till om, säger kassören Christer Eriksson med ett brett leende.

Svensk padelhistoria
Något inte många vet är att de första svenska padelpionjärerna startade i Grevie redan 1998. Det var Tommy Andersson som låg bakom allt och lyckades få ihop både ett herrlag och ett damlag till EM. Att sporten tagit så lång tid på sig att växa till det den börjar bli idag är något av en gåta.
– Vi sa redan då att om det bara fanns några banor till så skulle det kunna bli en stor sport i Sverige också. Men när vi lirade i en lagerlokal i Grevie med plywoodväggar så trodde vi nog ändå inte riktigt att det skulle växa så snabbt som det gör nu, kommenterar Niclas Lindstedt som var en av spelarna som 1998 åkte till EM i Belgien.

TEXT & FOTO: ANNA MATRE