Kristi himmelsfärdshelgen sjönk nivåerna oroväckande lågt i grundvattenmagasinen i Torekov. Kapaciteten fanns inte för att fylla vattentornet som förser Torekov i norr till Stora Hult i söder med dricksvatten.

NSVA uppmanar alla i de södra delarna av Båstads kommun att spara på vattnet. Nästa steg är ett bevattningsförbud för de berörda orterna.
– Grundvattenmagasinen och vattentornet visar samma låga nivåer som vi såg i maj 2018 och det är djupt oroväckande så här tidigt på säsongen. Hade inte regnet kommit på slutet av den helgen hade vi fått införa bevattningsförbud. Förbrukningen i området från Torekov till Stora Hult var högre än vid något tillfälle under sommaren 2019, och var i samma nivåer som den varma sommaren 2018, säger Jonas Håkansson, Chef avdelning Dricksvatten på NSVA.

Uppmaningen att spara på dricksvattnet gäller främst i orterna Torekov, Ramsjö, Ramsjöstrand, Glimminge plantering, Öllövs Strand, Ängelbäcksstrand, Segeltorpsstrand, Ranarpsstrand, Lervik samt Stora Hult i Båstads kommun.

Bevattning är en stor källa till hög dricksvattenförbrukning. Använd vatt-enkanna i stället för att vattna med vattenslang eller vattenspridare. Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen för då gör det mest nytta. Vattnar du mitt på dagen dunstar vattnet bort.
– Vi ser också gärna att man låter bli att vattna gräsmattan eftersom det går åt stora mängder vatten. En gräsmatta klarar av en långvarig torka och hämtar sig igen när regnet kommer. Det är bättre att prioritera känsligare växter som behöver vattnas för att överleva, säger Jonas Håkansson.

TEXT: PETER JAKOBSSON