Båstad Hiking Festival blev en succé redan första året med fulltecknade deltagarlistor. Nu har evenemanget genomförts i tre år och blivit en del av Båstads digra evenemangskalender. Nu går eventet in i nästa fas och med en ny aktör i ledningen.

– Båstad Hiking Festival har varit ett av de roligaste evenemangen jag startat upp. Det har varit helt rätt i tiden då intresset för att komma ut i naturen ökat lavinartat. Det har också varit väldigt roligt att visa upp Båstad och Bjärehalvön som vandringsdestination. Här är otroligt vackert och det har varit så härligt att se hur hänförda deltagarna blivit av miljön, berättar Annika Borgelin, destinationsansvarig på Båstad Turism och Näringsliv.

Nu börjar nästa kapitel i Båstad Hiking Festivals historia nämligen att lämna över evenemanget till en ny frisk aktör.
– Vi har drivit evenemanget i tre års tid i samarbete med eventföretaget Land och Hav. De första åren drevs det som en del i Leader-projektet ”Aktiv livsstil”. Vårt uppdrag på Båstad Turism & Näringsliv är att utveckla destinationen och skapa nya reseanledningar som drivs av näringslivet. Nu är vi redo att släppa evenemanget till en ny arrangör för att vidareutvecklas ytterligare och vi har funnit en perfekt arrangör för detta, nämligen Kitt Iversen på Little Big Ideas, berättar Annika.

De senaste 15 åren har Kitt Iversen arbetat med att på olika vis få människor i rörelse.
– Det jag drivs av är att skapa magiska upplevelser och möten mellan människor och därför känns det som en ära att få ta över just Båstad Hiking Festival. Jag har själv arbetat som projektledare för olika evenemang i mitt företag och ideellt i föreningar.


Kit Iversen

Vandring är en aktivitet som fortfarande växer och som många börjar få upp ögonen för.
– Jag tycker då att det känns häftigt att få visa upp den fantastiska natur vi har på Bjärehalvön och Hallandsåsen. Vi har så mycket att erbjuda – hav, böljande rapsfält, sprakande bokskogar och spännande strandskog, mysiga byar, gårdsbutiker och producenter av lokala produkter utmed vägarna. Allt det vill jag visa upp, förklarar Kitt.

Hur kommer evenemanget att utvecklas och kan du avslöja någon nyhet redan nu?
– Det känns spännande, roligt och såklart utmanande att få ta över ett så välordnat och fint arrangemang. Grundarrangemanget kommer att se likadant ut, vi pratar om tre dagar i oktober, fantastiska vandringar, duktiga vandringsvärdar från lokala föreningar, after hike och god lokalproducerad mat. Det jag tror att jag kan tillföra är massvis av ny energi – inte minst i After Hiken och målgångarna där jag verkligen vill att de som vandrat kan känna sig stolta över sin prestation och får möjlighet att dela den känslan med andra. Mer aktiviteter både vid start och mål vågar jag redan nu utlova.

Kitt ser också stora möjligheter till nya samarbeten med lokala företag och föreningar.
– Sen blir det såklart en del nyheter bland vandringarna men inget som jag kan avslöja riktigt än, men följ Båstad Hiking Festival på Instagram och Facebook så missar du inga nyheter och var beredd när anmälan öppnar 1 mars 2021.

TEXT: PETER JAKOBSSON
FOTO: BÅSTAD HIKING FESTIVAL