Det nya hyreshuset mittemot Järnvägsstationen på Tuvelyckan är snart klart. Bjäre NU passade på att gå husesyn i samband med förra veckans visning och fick samtidigt en pratstund med bland annat Patrik Tano, VD för Garnito som står bakom satsningen.

Garnito är ett privatägt fastighetsbolag som fram tills idag haft sin verksamhet med fokus på Helsingborg där man förvaltar drygt 850 hyresrätter. Men Patrik Tano berättar att man framöver ser en något större region som sin hemmaplan.
– Vi ska vara verksamma i Nordvästra Skåne med Helsingborg, Ängelholm, Höganäs och Båstad i fokus, inleder han. När vi fick möjligheten att etablera oss här på Tuvelyckan var det vårt första projekt på Bjärehalvön men med tanke på hur positivt utfallet varit hittills ser jag inte det som omöjligt att det blir en fortsättning.

Responsen har varit stor när Tuvelyckans andra hyresfastighet lanserats på marknaden, grannen Torghuset hann före men likväl, eller kanske tack var det, kom runt 400 personer när man i höstas arrangerade i visning på plats. Jenny Simón arbetar för Part Förvaltning som håller i förvaltningen och hon intygar att detta är ett projekt som känts efterlängtat.
– De som hör av sig eller kommer på våra visningar är från ett relativt stort område, nu idag var det ett par från Jönköping som skrev på för en trea och de flesta som än så länge skrivit kontrakt kommer utifrån, ner till Helsingborg och inåt landet.

Jenny berättar att det är väldigt varierat vilka det är som flyttar in den första april när lägenheterna är redo att ta sig an sina första hyresgäster. En hel del barnfamiljer har redan skrivit kontrakt och med tanke på den närliggande förskolan kan just den delen knappast bli smidigare. De mindre lägenheterna gick tidigt till ensamstående samtidigt som en del äldre och medelålders par bestämt sig för att slå sig ner här invid stationen.
– Ett par som valt att flytta hit har arbeten i Malmö respektive Göteborg, här får de en möjlighet att bo mittemellan med järnvägsstationen som granne och bara en kort sträcka ut till motorvägen, avslutar Jenny innan hon får återgå till visningen.

Totalt kommer det att bli 84 lägenheter och två kommersiella lokaler på bottenplanet. Mestadels är det treor som byggs men det blir även en del ettor och tvåor. Halmstadföretaget MTA står för byggnationen, platschef Jens Bengtsson berättar om bygget och hur arbetet varit.
– Vi kom in i projektet tidigt och har varit med under hela processen, eftersom vi byggt en hel del annat här på Tuvelyckan tidigare kan vi området bra. Det som utmärkt projektet tycker jag är det nära samarbetet som varit mellan oss, Garnito och Part Förvaltning där alla varit delaktiga och arbetat tillsammans.


Patrik Tano, till höger, är VD för Garnito som står bakom satsningen. Till vänster Jens Bengtsson från MTA och i mitten Peter Hellström från Part Förvaltning.

Patrik Tano lyfter även han samarbetet som en av nycklarna till det lyckade resultatet.
– Det har varit, och är, ett roligt projekt att arbeta med och när vi nu är igång med visningarna märker vi att responsen är bra och det blir ett kvitto på att vi tänkt rätt. Alla lägenheter har en hög nivå på material, vitvaror och så vidare och sedan har vi tagit i lite extra på plan sju där vi arbetar med bänkskivor i sten, enstavigt parkettgolv och liknande, lite exklusivare helt enkelt.

Något som utmärker lägenheterna är de stora fönstren som släpper in ljus och skapar en fin utsikt över åsen. Någon havsutsikt finns inte men man kan ana havet från de övre planen. Patrik berättar att han själv hade mycket fokus på just detta med havsutsikten i början innan han insåg den fantastiska vyn över Hallandsåsen. Han berättar att det finns ett antal genomgående lägenheter med balkong åt båda väderstrecken, dessa ska vara något utöver det vanliga.

TEXT & FOTO: JOAKIM S ORMSMARCK